Up


De Divani bucktailspinnerbait

Omdat er zo veel vraag was naar het bouwplan van deze spinnerbait, heb ik dan toch eindelijk besloten om hem met jullie te delen. Het maken van deze spinnerbait is de eenvoud zelve en toch vangt hij als de beste.

Benodigdheden

Op de eerste foto zie je een overzicht van de benodigde materialen.

Werkwijze





Het eerste wat we nu gaan doen, is het plooien van een oog aan het stuk RVS of lasbaget. Drie wikkelingen aan het oog volstaan. Ik verwijs graag naar de vele artikels over spinnerbouw waar de werkwijze voor het plooien van een oog uitgebreid aan bod komt. (zie foto 2)









Vervolgens schuiven we achtereenvolgens de spoel met bucktail en de 6 volle parels op de stang. (zie foto 3)









Dan nemen we de rondbek tang en plooien we de stang net achter de voorste parel onder een hoek van ongeveer 80°. (zie foto 4)







Nu gaan we het bevestigingsoog voor de spinstang vormen. Opnieuw verwijs ik graag naar de artikels over spinnerbouw voor het vormen van een oog. Ik plooi dit oog zelf op ongeveer 4cm vanaf de knik aan de parels gemeten. (zie foto 5)







Vervolgens meet ik op de bovenste arm een afstand van +/- 8cm af en knip ik het restje af met de kniptang. (zie foto 6)







Nu buig je een oogje aan het uiteinde. Dit doe je door met je rondbek tang de stang vast te nemen op ongeveer 0.5cm van het uiteinde met je rondbek tang en de stang als het ware rond de rondbek tang te plooien. Laat het oogje nog even open omdat we straks de wartel er in zullen steken. (zie foto 7)







Vervolgens haken we door middel van de splitring tang de crane wartel, de 6mm diameter splitring en het spinnerblad in elkaar. (zie foto 8)









Als laatste haken we de wartel in het geplooide oogje en knijpen we het oogje toe zodat het oogje tegen de stang zit en de wartel er dus niet meer uit kan. Nu nog de dreg en splitring aanbrengen en klaar is kees! (zie foto 9)



Spinnerbladen

Er werd mij ook gevraagd om iets dieper in te gaan op de gebruikte spinnerbladen. Ik ben van mening dat vooral de colorado bladen het beste zijn voor het slepen en werpen met spinnerbaits. Ik heb zelf al tal van variaties gemaakt met wilgenbladen, indiana bladen, fluted bladen, ... en ik blijf terugkeren naar de colorado bladen. Waarom? Dat antwoord moet ik jullie verschuldigd blijven maar het is zo dat al de vissen die ik al gevangen heb op bucktailspinnerbaits, allemaal gevangen werden op spinnerbaits met colorado bladen. Het vist gewoon erg prettig, je kan er alle dieptes mee bereiken, snel of traag binnenvissen maakt geen verschil.

Het enige waar ik niet graag mee vis, zijn tandemspinnerbaits. De weerstand van dubbele colorado bladen is zo groot dat het niet meer prettig vissen is. In zo'n geval kan je best naar een kleiner colorado blad overstappen op de bovenarm (bijvoorbeeld maat 5) en een groot wilgenblad of een colorado blad maat 7 op de wartel.

Zelf gebruik ik voor zowel het werpend vissen als het slepend vissen vooral colorado bladen maat 7. Dit blad werd ook gebruikt in het artikel. Hier mee haal je makkelijk een diepte van 3-4m al trollend en al werpend kan je de hele waterlaag afvissen. Wil ik trager vissen of ondieper trollen met dezelfde spinnerbait, dan vervang ik het colorado blad maat 7 simpelweg door een colorado blad maat 8. Een groter blad heeft meer weerstand en doet je aas dus ondieper lopen.

Hieronder een foto van de meest gebruikte bladen voor spinnerbaits (zie foto 10). Van links naar rechts zie je:



Veel succes ermee en als er nog vragen zijn, dan kan je me mailen op dirk@lurebuilding.nl.