Up


BUCKTAIL BINDEN

In dit artikel vindt je uitleg over wat je nodig hebt om bucktailstaarten te binden voor spin-ners en spinnerbaits, en hoe je te werk kunt gaan.

Wat heb je absoluut nodig?

Wat is handig maar niet noodzakelijk?

Losse tips:

Controleer of de binnendiameter van je buisje groot genoeg is om op het staaldraad te passen waarvan je het frame van je spinner(bait) wilt maken. Wanneer je een speldsluiting wilt gebruiken waar het buisje overheen schuift, moet het buisje dus ruimte geven aan twee stukken staaldraad.

Als binddraad kun je van alles gebruiken als het maar sterk is, niet te dun en niet te dik, en glad is. Ik gebruik voor deze bucktail een restje dyneema van 12/00.

Secondenlijm in een tube met een drukknop is makkelijk te doseren. Goedkope tubetjes gaan vaak stuk of de lijm komt er onregelmatig uit, waardoor in één keer de lijm richting je spoel met binddraad druppelt. Zorg trouwens voor goede ventilatie: van de dampen krijg je hoofdpijn en het moet ook niet je ogen komen.

De voorbeeldfoto's in dit artikel zijn genomen van een spoel die is gebonden met behulp van een vice en een bobbinholder.

Stapsgewijs bucktail binden:






Stap 1

Pak je spullen!









Stap 2

Knip een stukje buis af (5 tot 10 cm). Zet je oude zeehaak in de vice en schuif het buisje er overheen. Het buisje moet stroef kunnen ronddraaien. Eventueel kun je de haaksteel wat uitbuigen zodat het wat beter past. Smeer wat secondenlijm op het buisje, en maak een eerste wikkeling van links naar rechts en weer terug. Laat aan de linkerkant een centimeter vrij.







Stap 3

Knip een kleine pluk bucktail af. Dikke plukken laten sneller los en zijn lastig om stevig in te binden.









Stap 4

Plaats de pluk bucktail op je buisje op de linkerkant van de wikkeling.








Stap 5

Probeer de bucktail met je vingers zoveel mogelijk aan alle kanten van het buisje te positioneren, zodat je een mooi rondje haar krijgt.








Stap 6

Zet het plukje vast met een paar niet te strakke slagen binddraad zodat de haren netje tegen het buisje liggen.






Stap 7

Nu kun je strakker afbinden. Ter hoogte van de gele pijl leg je nog een paar extra strakke wikkelingen; hierdoor waaiert het bucktail mooi uit. Doe een drupje secondenlijm (of nagellak) op de wikkeling en smeer het rondom. Zorg dat het niet teveel op de haren komt: hiervan worden ze hard en na een aantal visdagen breken ze af.

Als er enkele haren los komen, dan komt op den duur je hele pluk los. Controleer dus of je de haren eruit kunt trekken. Is dit het geval, dan opnieuw (en strakker) wikkelen of een dunnere pluk bucktail gebruiken.

Je kunt de lijm of lak laten drogen voordat je de volgende pluk gaat inbinden. Als je de lijm of lak nat laat, blijft de volgende pluk bucktail wat beter zitten tijdens het inbinden. De onderste haren komen dan wel in aanraking met de lijm, maar het is wel makkelijker.

Let er bij het inbinden op dat er aan alle kanten van het buisje ongeveer evenveel haar komt. Controleer dus elke pluk door het buisje even rond te draaien. Als je een kale plek ziet, begin je daar met je volgende pluk bucktail, zodat de kale plek mooi afgedicht wordt. Afhankelijk van wat je wilt kun je een rondje haar van één pluk maken, maar je kunt ook meerdere plukken gebruiken om een dikker rondje haar te creëren.



Stap 8

Zet de volgende pluk bucktail op en bind hem in zodat de wikkeling deels over de eerste wikkeling komt. Met deze techniek wordt je bucktailstaart dikker, maar minder beweeglijk. Voor een beweeglijke staart laat je tussen elk rondje een centimeter ruimte over. Zo'n staart pulseert erg mooi in het water als je hem met schokjes binnenvist.





Stap 9

Tijd voor variatie! Bij een naaiwinkel kun je leuke spullen tegenkomen zoals dit zil-verdraad. Saddle Hackles en veertjes zijn ook uitstekend, maar zet ze niet helemaal als laatste bovenop je bucktail: tijdens het werpen breken ze makkelijk af. Het is beter om ze af te dekken met één of meerdere lagen bucktail.

Je ziet hier dat de wikkelingen dikker worden: dit komt doordat deze bucktail dik is ingebonden, en de plukken overlappen elkaar. Vooral als je het voor het eerst doet, is het lastig om de volgende plukken netjes rondom te krijgen. Bij een staart met tussenruimtes heb je hier geen last van.





Stap 10

Nu een andere kleur bucktail. Laat je fantasie de vrije loop. Bedenk wel: de kleuren die je al laatste inbindt, zie je het best. Een grotendeels witte staart kun je met enkele plukjes zwart afbinden, maar dan is je staart in één keer grotendeels zwart. Dat kan je oplossen door enkele plukjes zwart haar in te binden die korter zijn dan de witte bucktail. Om kleureffecten te bekomen kan je dus ook met de lengte van her ingebonden bucktail spelen.








Stap 11

Hier zie je goed dat dit plukje op een dikke onderwikkeling wordt gezet.









Stap 12

De pluk rondom positioneren is nu wat lastiger.










Stap 13

Eerst weer een paar niet te strakke slagen om het haar plat tegen de onderwikkeling te krijgen, daarna strakker afbinden. Ook nu even controleren of de pluk netjes rondom zit …










Stap 14

… wat niet het geval is! Aan deze kant dus ook nog een pluk inbinden.








Stap 15

De laatste wikkeling maak je zo netjes en egaal mogelijk (het oog wil ook wat). Je kunt de kop aflakken met secondenlijm of nagellak, maar het beste is twee-componenten lijm: dit is goed bestand tegen snoekentanden. (Overigens heb ik hierna bij dit exemplaar nog wat rood bucktail toegevoegd) Je kunt de laatste wikkeling ook nog een kleurtje meegeven en daarna aflakken.








Stap 16

Het resultaat, geheel gemonteerd tot een spinnerbait.

Thijs Knoester.