Up


Wilt u zelf kunstaas maken dan kunt u niet zonder goed gereedschap. Een aantal goede tangen horen daar ook bij. Er zijn tangen te koop van diverse kwaliteit en prijs. Echter, als de prijs hoog is, wil dat helaas niet altijd zeggen dat de kwaliteit dat ook is. En verder is het ook lang niet altijd noodzakelijk om een tang van superkwaliteit te kopen. U moet hierbij steeds goed overdenken wat u met de betreffende tang moet doen, en hoe hoog daarom de kwaliteit moet zijn. Allereerst de kniptang.

Deze word gebruikt voor het knippen van staaldraad en allerlei andere zaken. Omdat er nogal harde materialen gebruikt worden tijdens het zelf maken van kunstaas is het in dit geval het beste om een tang van goede kwaliteit te kopen. Bij inferieure tangen zult u snel de nodige slijtage bemerken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een Knipex.

Ook kunt u niet zonder een rondbektang. Kiest u deze niet te groot. Hij word vooral gebruikt voor het buigen van ogen en speldsluitingen van bijvoorbeeld spinners. Maar ook bij het maken van spinstangen en antikinkvaantjes is hij onontbeerlijk.

Verder heeft u ook nog een combinatietang nodig met platte niet te brede bekken. Kies ook deze niet te groot.

Een bek van ongeveer 3 á 4 mm is voldoende. De combinatietang kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor het buigen van speldsluitingen. Maar hij is ook handig voor het aandraaien van de wikkeling van een spinner of spinstang.

                                             Als laatste is er nog de sleevetang.Deze word uiteraard gebruikt om sleeves dicht te knijpen, die u gebruikt om stalen onderlijnen mee te maken. Het is ook handig om deze tang te kiezen met een speciale splitring opener. Dit is een klein puntje aan de top van de tang waarmee je splitringen makkelijk opent, waardoor het afwerken van je zelfgemaakte kunstaas wat makkelijker word.