Up


Algemeen

Er zijn diverse loodsmelters op de markt. Van simpele gietijzeren meltpot tot de professionele loodsmelters. Het verschil zit hem vaak in de hoeveelheid lood dat de melter kan bevatten. Maar ook hebben sommige melters een zogenaamde "bottom feed". Dit houd in dat de mold aan een geleider onder de melter kan worden gehangen, waarna deze van onder de pot gegoten kan worden. Meestal gebeurd dit middels een stalen ventiel welke met een ijzeren hendel te bedienen is. Dit soort melters zijn erg handig voor bijvoorbeeld jigkoppen. Maar niet geschikt voor spinnerbaits. De wire-frames zitten dan immers in de weg (die steken boven uit de mold).

Stroom

De meeste melters komen uit Amerika en zijn niet geschikt voor 230V. Vraag hier goed naar voor u er één aanschaft. Eventueel kan je dit probleem wel oplossen met een omvormer, maar hier is dan weer een extra aanschaf voor nodig. Een 230V versie is gewoon veel handiger!

Smelten

Zet de melter op een niet brandbare ondergrond. De melter word namelijk erg heet. Knip het lood in kleine stukken en doe dit in de melter. Zet de melter aan en laat het lood smelten. Zorg er voor dat het lood goed heet is. Eventueel kun je het vuil (ook wel slack genoemd) er met een oude lepel af scheppen. Verhit het lood voldoende, maar zorg er voor dat het niet te heet word. De verschillende metalen scheiden zich dan van elkaar en een slecht produkt is het resultaat. Als het lood goed vloeibaar is en er een beetje koperen kleur bovenop zit is het lood prima op temperatuur.

Tips

  1. Zorg er altijd voor dat je in een goed geventileerde ruimte staat. Tijdens het loodsmelten ontstaan giftige dampen en indien je hier teveel van inademt is dat zeer ongezond en kun je zelfs overlijden.
  2. Pas goed op als je met gesmolten lood werkt. Het is erg heet en dus kan je ernstige brandwonden oplopen als je er niet voorzichtig mee om gaat. Let er ook strikt op dat er geen water in de melter kan komen. Één druppel is al genoeg om het lood met een flinke explosie door de lucht te laten vliegen.
    GESMOLTEN LOOD EN WATER GAAN NIET SAMEN!!!  3. Zorg er altijd voor dat ook je lepel (ook wel laddle genoemd) goed heet is. Doe je dit niet koelt de lepel het lood af en een slecht product is het resultaat.
  4. Zorg er voor dat je laddle genoeg lood bevat om het loodgat van je mold in één keer te vullen. Als je het loodgat in twee keer vult is een slecht resultaat het gevolg.


Alles m.b.t loodgieten en lood melters zijn te koop bij Lureparts.