Up


Als u begint met het maken van pluggen is het erg handig om een draaibank te bezitten. Ook bepaalde modellen jerkbaits zijn bijna alleen maar te vervaardigen op een draaibank. Dat hoeft echter niet zo veel geld te kosten als men vaak denkt. Je hebt hele simpele constructies die je middels een gewone boormachine kunt aandrijven. Die kosten niet zo heel erg veel geld en nemen ook niet veel ruimte in beslag. Ze kunnen zelfs heel makkelijk opgeborgen worden. Als het budget het toelaat, en u veelvuldig gebruikt maakt van de draaibank dan zijn er ook legio vaste draaibanken tot uw beschikking. U hebt dan uiteraard ook meer ruimte nodig.

Waar moet u een beetje op letten? Allereerst nemen we de goedkopere draaibank constructie voor de boormachine onder de loep. Let erop dat u de constructie op een degelijke manier vast kunt zetten op het werkblad van uw werkbank. Houtdraaien veroorzaakt nogal wat trillingen en als de constructie niet goed op het werkblad vast zit zal deze onherroepelijk los trillen. Dat dit gevaarlijke situaties kan opleveren lijkt me duidelijk! Let om dezelfde redenen ook op de sluiting waarin de boormachine vastgezet wordt. Deze moet overigens ook nog eens grotendeels het gewicht van de boormachine kunnen dragen. Dan is het ook nog zaak dat het hout goed ingeklemt kan worden. Er is namelijk niets ergers dan dat het stuk hout tijdens het draaien om je oren geslingerd wordt. Verder kun je het beste een boormachine gebruiken waarop je de snelheid kunt instellen. Dat is erg handig.

Besluit u een vaste draaibank te kopen, dan dient u nog een paar andere zaken in acht te nemen. Als u de draaibank alleen maar koopt om kunstaas te maken, en daar gaan we even van uit, dan heeft u geen zware draaibank nodig. Ook hoeft hij niet erg groot te zijn. Dat neemt alleen maar ruimte in beslag. Verder dient u ook hier weer te letten op degelijke sluitingen, zodat de boel niet los kan trillen. Kies bij voorkeur ook een draaibank waarop u verschillende snelheden kunt kiezen. Zet de draaibank het liefst vast op de werkbank. Dat voorkomt dat de draaibank wegtrilt terwijl u bezig bent. Maar de allerbelangrijkste tip is toch wel, dat je niet teveel geld moet besteden. Er zijn namelijk talloze professionele en semi-professionele draaibanken te koop die heel erg veel geld kosten. Neem er liever een die wat goedkoper is. Die voldoen bijna altijd voor het maken van kunstaas.

Nog wat algemene opmerkingen. Koop goede kwaliteit draaibeitels. Bespaar hier liever niet op. Goedkope beitels hebben de neiging om snel bot te worden, wat betekent dat ze geslepen moeten worden. Dit is een dure aangelegeheid en erg moeilijk om zelf te doen. Koop ook niet teveel verschillende beitels. Je hebt aan een drietal basisbeitels meer dan voldoende. Draag tijdens het draaien een stofmasker. Er komt namelijk erg fijne stof vrij die in je longen terecht kan komen. Zorg dus ook voor een goede ventilatie tijdens het werken. Ook kunnen splinters en stof in je ogen komen, wat minstens zo vervelend is. Draag dus ook altijd een beschermende bril. Draag ook beschermende kleding en stevige schoenen. Denk er wel aan dat je geen truien of blouses met losse mouwen draagt. Je loopt dan het risico dat je mouwen in de draaibank verstrikt raken, wat ernstige verwondingen tot gevolg kan hebben. Let dus altijd op veiligheid als u gaat werken met een draaibank.

Voordat u uw draaibank in gebruik neemt is het raadzaam om u eerst eens wat te verdiepen in het houtdraaien en houtdraaitechnieken in het algemeen. Er zijn geweldige boeken in de handel. Wilt u hier liever geen geld aan spenderen, dan kunt u de boeken altijd bij de bibliotheek lenen.

Ik heb geprobeerd u te laten zien dat een draaibank helemaal niet zoveel geld hoeft te kosten. En u een overzicht te geven van wezenlijk belangrijke zaken omtrent de aanschaf van een draaibank. Wellicht dat voorafgaande u kan helpen een goede keuze te maken.