Up

Boorhulpje

Zo als de vrouw een hulp heeft in de huishouding zo heeft de man een hulp tijdens het boren ( emancipatie is inderdaad aan mij voorbij gegaan.)

Als zo vaak staat in een werkomschrijving voor een jerkbait of plug dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat de schroefogen in het midden geplaatst worden. Makkie denk je dan. Als je het echter kritisch bekijkt dan kan je dat wel eens vies tegenvallen. Zeker als de randen afgerond zijn verkijkt men zich gemakkelijk op het geheel. Om daar nu een einde aan te maken gebruik je de boorhulp.

De boorhulp is niet anders dan een plankje met een gat zuiver in het midden. Het gemakkelijkste is om hetzelfde hout te gebruiken wat je ook voor het maken van je pluggen en jerkbaits gebruikt. De dikte is dan namelijk precies hetzelfde.

Het maken van de boorhulp.

Je neemt een klein stukje hout met de gewenste dikte. Hieraan bevestig je nu aan weerskanten een stukje 4 mm triplex . Het geheel ziet er dus uit als een houten H. Nu komt het belangrijkste, het boren van de gewenste gaten. Teken met behulp van een scherp potlood exact in het midden van het hout een punt. Boor vervolgens op het aangegeven punt het gewenste gat in het hout. Klaar is Kees. Nee, niet helemaal, want je moet nog controleren of dit inderdaad het midden is. Doe dit door de boorhulp te plaatsen over een stuk hout waarbij het triplex dus om het hout komt te liggen. Boor nu een gat in het hout. Draai nu de boorhulp om zodat het gaatje van de boorhulp over het geboorde gat heen ligt en boor nogmaals. Nu heb je 2 mogelijkheden:

  1. Het gat is ovaal. Je hebt dus niet exact in het midden geboord. De boorhulp is dus niet goed. Voer bovenstaande handelingen opnieuw uit.
  2. Het gat is exact rond. Je boorhulp is klaar.
Met de boorhulp die ontstaan is kun je nu op een makkelijke manier de gaten boren die nodig zijn in de jerkbaits en pluggen. Vanzelfsprekend kun je dit voor allerlei diameters doen en voor verschillende dikte planken. Veel succes gewenst.

Klaas-Jan Zuidema.

P.S. Bij het omdraaien tijdens het controleren wordt bedoeld dat rechts na draaien links wordt. Dus niet omdraaien in de zin van onderkant wordt bovenkant. Het is logisch maar toch, ik zeg het maar even.