Up


Toppers zijn oppervlakte pluggen die een redelijk dik lijf hebben en een propellor vooraan en een achteraan. Deze pluggen zijn populair voor het musky vissen en worden vaak ingezet op kalme dagen en tegen de avond, wanneer het rustig wordt op het water. Deze oppervlakte plug werd vroeger gemaakt door de firma Southbend en is tegenwoordig een collectors item. Het lijf van de topper is 10cm lang en de oorspronkelijke versie had drie dreggen. Niet echt visvriendelijk maar omwille van het maken van deze oppervlakte plug, gaan we uit van 3 dreggen. Omdat niet iedereen beschikt over een draaibank, of een vismaat met een draaibank, heb ik deze plug gemaakt op basis van een vurenhouten blank die te koop is bij Moore's Lures. Ik gebruik de versie met een gat dat doorheen de plug is geboord om een stang doorheen te voeren. Ze zijn eveneens verkrijgbaar zonder gat voor een through-wire systeem.

Benodigdheden

  1. Een 10cm topper blank van Moore's Lures
  2. Een stuk RVS draad van 1.5mm diameter en 30cm lengte
  3. Twee-componentenlijm (ik gebruik zelf deze van bison)
  4. Twee RVS schroefogen met een lengte van 26mm
  5. Vier cups. Deze worden verkocht in de doe-het-zelf zaak om gaten in zeilen, waar een touw doorheen moet zoals bvb een overtrek van een boot of een aanhangwagen, te verstevigen. Dat kost ongeveer 1.1euro per 25 stuks.
  6. Drie dreggen maat 1/0
  7. Twee antieke propellors in zilver of brass (te koop bij Moore's Lures)
  8. 2 Holle parels van 4mm diameter die over de 1.5mm RVS draad passen
  9. Kniptang
  10. Combinatie tang

Het bouwproces stap voor stap uitgelegd

Ik heb om diverse redenen de blank eerst volledig afgewerkt. Eerst heb ik de gaten voor de twee buikdreggen geboord (zie foto voor de exacte locatie van de dreggen) en daarna heb ik de plug wit geverfd en het redhead kleurenpatroon gespoten. Daarna heb ik de blank afgewerkt met een laag epoxy-lak. De belangrijkste reden voor het eerst afwerken van de blank is deze: je kan makkelijker de blank wit verven en spuiten als de stang nog niet is ingelijmd. Anders moet je deze aftapen zodat er geen verf op terecht komt. Dat zou het draaien van de propellors kunnen belemmeren.

Neem nu de stang en steek hem door het gat in de blank zodat aan beide zijden een gelijke lengte overblijft. Neem een potlood en teken naast de blank een streepje zodat je straks nog weet hoe de stang moet gelijmd worden. Meng nu een beetje epoxy-lijm in een potje en breng de stang aan in het gat in de blank. Breng via een naald of een speld lijm aan in het gat in de blank langs beide zijden. Hou de stang op zijn plaats. Je zal merken dat de lijm in de holten loopt. Een beetje met de stang op en neer bewegen bevordert dit. Als je dat merkt, moet je opnieuw lijm aanbrengen, net zolang tot de lijm er niet meer in loopt. Hou gedurende deze fase de stang steeds op zijn plaats. Een beetje verschuiven kan geen kwaad omdat je een beetje lijm wel kan verwijderen met een mes. Het is dus gewoon de bedoeling dat de stang niet vele centimeters verschuift omdat lijmresten lastig te verwijderen zijn en dat zulke resten het draaien van de propellor zal belemmeren.

Aangezien we 5-minuten epoxy gebruiken zal de stang snel vast komen te zitten. Laat de lijm nu gedurende 24 uur uitharden. Na 24 uur kan je eventuele lijmresten makkelijk met een scherp mes verwijderen. (zie foto 1)

Neem nu twee cups en schuif deze op de stang. Een vooraan en een achteraan. Breng epoxy- lijm aan onder de cups en duw deze tegen de blank. Verwijder lijm die eventueel vanonder de cups loopt als je deze aandrukt. Na vijf minuten zal de lijm opnieuw hard zijn en kan je ophouden met op de cups te duwen. Laat de lijm opnieuw uitharden. Aangezien je nu niet 24 uur moet wachten om verder te werken, kan je de twee buikdreggen al aanbrengen.

Neem nu je kniptang en plaats het snijvlak op de spleet in het schroefoog waar deze is toegeknepen. Druk door en je zal zien dat het oog open zal plooien. Maak deze opening net groot genoeg om de dreg erdoor te schuiven. Knijp nu het oog opnieuw toe met een combinatie tang. Breng een cup aan op elk van de twee schroefogen. (zie foto 1 voor details van de dreg)

Smeer wat epoxy-lijm op de schroefdraad van de ogen. Draai deze nu in de voorgeboorde gaten en zorg ervoor dat de dreg zo aangebracht is dat twee haakpunten tegen de buikzijde steunen en de derde haakpunt naar buiten wijst. Laat nu de lijm van de cups en van de schroefogen uitharden gedurende 24 uur.

Als dat gedaan is, is de plug bijna afgewerkt. Breng nu een holle parel aan de voorzijde op de stang. En schuif daarna een propellor op de stang. Plooi een oog aan het restant van de stang. De voorzijde is nu klaar. Breng achteraan eerst de propellor aan en pas dan de parel. Plooi nu het begin van een oog en hang de laatste dreg erin. Werk dit oog verder af. Zorg ervoor dat er ongeveer een halve centimeter plaats is tussen de achterste cup en de achterste propellor. De foto zal daaromtrent duidelijkheid brengen. (zie foto 2)

Ik heb een extra foto erbij gestoken om de cups (met boven- en onderaanzicht) en de opengeplooide ogen te tonen. (zie foto 3)

Ziezo, de topper is nu klaar om gebruikt te worden. Veel succes!