Up


Enkele jaren gelden begon ik te zoeken achter nieuw vismethoden en nieuwe soorten kunstaas die verschilden van de veelgebruikte kunstazen die je in Duitsland tegenkomt. Dat zijn bijvoorbeeld lepels, spinners, shads en pluggen. Omdat ik een enthousiaste kunstaasbouwer ben, die al vele honderden lepels, spinners en pluggen heeft gemaakt gedurende de laatste 10 jaar, startte ik met het maken van mijn eerste zelfbouw jerkbaits en oppervlakte pluggen. Meestal waren dat copies van stukken kunstaas die ik tegenkwam in boeken en catalogi.

De eerste oppervlakte pluggen die ik maakte, waren tussen 10cm en 25cm lang, net zoals het musky kunstaas dat ik namaakte. Omdat ik weinig succes had met deze op een baseball knuppel gelijkende stukken kunstaas, startte ik met het maken van verscheidene copies van antieke Amerikaanse stukken kunstaas. Dat waren in hoofdzaak oppervlakte pluggen die vermeld stonden in diverse boeken die ik besteld had in Amerika en Engeland. Ik was erg benieuwd naar de actie die deze kunstaasjes zouden hebben en ook hoe de Europese snoeken er op zouden reageren. De meeste van deze stukken kunstaas waren immers gemaakt met black bass in gedachten. Enkele ook voor musky. Deze kunstaasjes waren een stuk kleiner dan de eerste oppervlakte pluggen die ik gemaakt had. Ze waren tussen 8cm en 13cm lang, en daarom waren ze uitermate geschikt om gevist te worden aan de gemiddelde uitrusting voor het vissen op snoek. Na twee zomers lang van vallen en opstaan met ongeveer 24 verschillende pluggen als resultaat, begon ik stilaan succes te boeken met deze kunstaasjes. Sommigen onder hen hebben zich bewezen als zijnde uitstekende pluggen voor snoek.

In een van de boeken die ik kocht in Amerika, 'The Book of Lures' geschreven door Charles K. Fox in 1975, werden de kunstaasjes die zo succesvol waren voor mij beschreven als 'Skim&swim' oppervlakte pluggen. Deze term verwijst naar de mogelijk om met dit kunstaas zowel aan de oppervlakte (skim) als onder de oppervlakte (swim) te vissen. Beide manieren moeten door de visser beoefend worden door middel van manipulatie van de hengel en/of een bepaalde snelheid van binnenvissen. Een combinatie van beide methoden/mogelijkheden is voor mij erg succesvol gebleken bij het vissen op snoek. Niet enkel in ondiepe, kleine vaarten maar ook op enkele van de grotere meren die ik bevis. Daar waren enkele stekken erg productief: scherpe taluds van ondiep naar diep water, rietkragen langsheen de oeverzone, lelievelden, onderwater gelegen bomen, ...

Mijn favoriete skim&swim kunstaasjes zijn de whirlygig, de lucky 13 en de bass oreno, hoewel er nog enkele andere zijn die ik ook graag gebruik. De laatste twee zijn nog steeds verkrijgbaar in de hengelsportzaken. Je kan ze bestellen via mailorder winkels in Engeland en Amerika.

De whyrligig werd nooit op commerciele basis verkocht. Het werd ontworpen en gemaakt door een kleien groep van kunstaasvissers uit Pennsylvania in de jaren ?40. Daardoor zijn hedendaagse vissers genoodzaakt de whirlygig zelf na te bouwen. Het loont echt de moeite voor de enthousiaste kunstaasbouwer. Ze zijn echter niet zo makkelijk om te maken als de bass oreno of de lucky 13. Gevist aan een korte spinstang van 0.5mm diameter en een hengel van 180cm tot 240cm lang, kan de whirlygig aan de oppervlakte gevist worden als een glider en kan hij onderwater gevist worden tot een diepte van 30cm tot 50cm door hem snel binnen te draaien. Daarbij heeft de whirlygig een actie die lijkt op die van een plug. Eens je de whirlygig onderwater hebt getrokken, dien je hem te vissen met korte tikken, evenwel zonder een pauze in te lassen, zodat je een wilde, felle actie bekomt. Eigenlijk vis je hem als een jerkbait.

De lucky 13 moet gevist worden met een korte jerk, waarna je de oppervlakte plug een poppend geluid laat maken. Daarna draai je hem over een afstand van 2-4 meter binnen. Daardoor duikt de lucky 13 tot een diepte van 30cm tot 50cm met een heel onregelmatige actie. Nu en dan trek je met de lucky 13 een mooi spoor van luchtbellen onderwater, een beetje zoals je dat kan zien bij een torpedo. Nadien laat je hem weer stijgen naar de oppervlakte. Herhaal nu dezelfde acties tot je de worp hebt uitgevist. Ik ben ervan overtuigd dat deze actie snoeken lokt die komen kijken wat al die herrie veroorzaakt. Ik heb eens gedurende 20 minuten in een ondiepe, kleine baai gevist met een lucky 13, waarbij ik heel precies elke millimeter van de baai afviste. En toch, na 20 minuten, greep een 65cm lange snoek de lucky 13 pas nadat ik hem voor de derde keer langs diezelfde stek viste.

De bass oreno heeft een speciale eigenschap, als je hem vergelijkt met de andere twee, namelijk dat hij steeds terugdrijft naar bijna dezelfde plaats waar hij lag voor je hem een tik gaf. Deze plug is vooral ideaal om een aanbeet van een snoek uit te lokken als je weet war hij zich bevindt. Het is ook aan te raden met de bass oreno stekken af te vissen waarvan je weet dat er zich vaak snoeken ophouden. Wanneer je de bass oreno gewoon binnendraait, heeft hij een mooie en onregelmatige actie waarbij hij een maximale diepte van zo?n 30cm bereikt. Ik heb ervaren, dat de whirlygig en de bass oreno beter werken in kalm water of water met een lichte kabbel. De lucky 13 lijkt beter te werken wanneer de omstandigheden van ruwer zijn. Ik denk dat het poppend geluid de snoeken afschrikt wanneer het water te kalm is.

Ik vis deze pluggen in lengtes van 8cm tot 10cm en ik ben er vast van overtuigd dat ze werken. Ze hebben me al enkele mooie snoekvangst herinneringen bezorgd, en enkele hartverlammende aanbeten! Ik kan in alle eer en geweten zeggen dat skim&swim kunstaas mijn eerste keuze is in het warmere seizoen. Zelfs wanneer de temperatuur begint te dalen in de herfst, dan nog is de manier van skim&swim vissen succesvol in kleinere, ondiepe wateren waar snoek migreren naar de diepere gaten. Enkele van deze wteren zijn ondiepe kanalen zoals je ze vindt in de polders in Nederland en enkele delen van Noord-Duitsland.

Het belangrijkste om te onthouden, is dat een onophoudelijke combinatie van de mogelijke manieren om het kunstaas binnen te vissen je de beste resultaten zal bezrogen. Dit is skim&swim vissen! Wil jij het ook graag eens proberen?

Tight lines,
Dieter maiberg

Tot mijn grote spijt moet ik toegeven dat ik geen toegang heb tot het internet. Dit artikel is uitgetypt op de computer door mijn vriend, Dirk Van Nieuwenhove uit Belgie. Indien je graag meer wenst te weten over deze manier van vissen en het kunstaas dat ik inzet, aarzel dan niet om me schrijven of te bellen. Ik spreek vlot Engels en Duits.

Dieter Maiberg
E-mail : diemai@t-online.de