Up


De Nederlandse vliegvisser

Een andere gedachte over snoekstreamers?

In alle achterliggende jaren dat ik op snoek viste, heb ik van alles geprobeerd en gebruikt om mijn snoekstreamers interssanter voor de snoek te maken. En dat was nogal wat. Het merkwaardige is, dat je langs allerlei opmerkelijke vliegvisbanen en zijstappen, via 'nieuw en nog nieuwer' materiaal, toch dikwijls weer bij de aloude beproefde materialen terecht komt. Want er wórdt wat bedacht. Het gekke is dat je er toch steeds maar weer instinkt. In bullen die na twee keer proberen toch weer worden vergeten. Waarmee ik niet wil zeggen dat alles wat nieuw is altijd waardeloos is. Maar toch…. Er is binnen het vliegvissen wel erg veel veranderd de laatste jaren. Ten goede of niet, men probeerde wel van alles. Er bleef ook veel nieuws hangen. Nieuws wat goed genoeg bleek. Niet alleen in de folder. Het meest opmerkelijke vind ik de innovatie binnen de vliegenlijnen. Daar is veel goeds gedaan en bedacht. De vondst van de 'Teeny' achtige lijnen, met die snel zinkende koppen, dat was toch echt wel een verbetering. Maar ook de glass- of slime lijnen, die ik persoonlijk bijna overal inzet, behoren tot de vondsten. Maar ook de enorme verscheidenheid aan lijnen van het nieuwe merk Rio, waarvan ik persoonlijk de wat stugge 'Striped bass' lijn ideaal vind. Voor de snoekvisserij tenminste. De hengels voor de snoekvisserij werden sneller en harder. Om een snoek te drillen heb je niet echt een harde of snelle hengel nodig. Om een natte streamer van enig volume te werpen heb je dat wel. Er zijn steeds meer hengels die dat kunnen. Sage loopt hierin denk ik voorop (ook in prijs trouwens…). De 'Loop achtige'reels en de 'large arbour' gedachte zijn mij binnen het reelwezen het meest opgevallen. Die zijn ook gebleven. En de snoekvisserij zelf? Er worden steeds grotere snoek gevangen in Nederland. Ook aan de vlieg. Maar vooral aan al dat andere aas. Aan jerkbaits enzo. Nederland is een super snoekland aan het worden. Da's ook niet zo onlogisch, want van al die jaren snoek terugzetten, wordt nu de rente bijgeschreven.

Snoek streamers

Waar weinig in veranderde waren de streamers. En de visserij ermee. Maar juist hier wil ik het nu even over hebben. Want ook binnen deze visserij staan de ontwikkelingen niet stil. 't Is nog wel pril, maar ik wil het toch wel even kwijt. "Luistert en huiver", zou Hans de Groot zeggen:. De streamers die wij tot nu toe, over het algemeen, gebruiken, hierbij binden wij het materiaal bóvenop de haak en schuiven al bindend vooruit naar het haakoog toe. Dan krijg je een lang hoog geval. Dat is een fijne streamer voor met name de poldervisserij, waarbij de snoek veelal van de zijkant of vanachteren komt. Dei streamer ziet de snoek dus goed. Niets mis mee. Maar wie z'n ogen open heeft en vooral houdt, kan best wat leren van wat er alzo elders in de visserijwereld gebeurd is. Ik doel hierbij op het 'moderne' jerkbait vissen. Met name op groot(er) water. Want vanuit die hoek komen mijn observaties. Maar eerst even terug in de tijd. Jarenlang hebben wij gemeend dat grotere snoek op groot water veelal tegen de boden stond. Vooral in de winter. Dus bevisten wij die groene rakkers, met de bovenstaande wetenschap in ons achterhoofd, als vanzelfsprekend met snelzinkende lijnen. Dat we daarbij waarschijnlijk ook heel vaak onder de snoek doorgevist moeten hebben, daar komen we nu pas achter.

Rinkel de kinkel

Mij vielen de schellen pas echt van de ogen toen ik een jaar of acht geleden Henk Rusman, Bertus Rozemeyer en hun kornuiten in Ierland opzocht. Zij bevisten toen lough Mask. We zouden een paar dagen samen optrekken, zo was onze afspraak. Op lough Mask dus, waar toen nog grote snoek mocht voorkomen. Zonder dat wij het zelf wisten, was dit een van de laatste jaren dat het daar nog zo goed was. Toen vond men (de CFB) het welletjes en moesten de snoeken er maar uit. Goed, oké laat ik me nu wéér eens niet kwaad maken. Wat een enorme snoeken waren er daar toen te vangen… Full stop!

Ik maakte toen dus voor het eerst kennis met de jerkbait visserij. Ik was na een dag over een paar dingen bijzonder verbaasd. Ten eerste het formaat van die dingen… 25 cm is niets, en dan het volume… alsof je een klomp in het water kiept. Maar ik was vooral verbaasd dat ze allemaal in de bovenlaag van het water werden gevist. Direct in of onder het oppervlak. Tussen 30 cm en anderhalve meter water werden die aassoorten binnengetikt. En dat op plekken waar maar zo tussen 7 en 12 meter water stond. Die eerste dag werden er drie joekels van snoeken gevangen, met als uitschieter een vis van 1.17cm (die kwam van 9 meter water). Ik moet die paar dagen erg vaak met open mond hebben rond gelopen. Ik kan me nog zeer goed herinneren dat Bertus (of was het Henk)




'savonds tegen me zei, toen ik mijn oprechte verbazing over deze voor mij nieuwe visserij uitsprak, "Maar luister nou toch eens Ad, als een snoek op twaalf meter water (laten we dat dan aannemen) tegen de bodem staat . Dei snoek ziet jouw vlieg of onze jerk-bait, en hij wil hem écht hebben… dan is ie toch zeker met vier klappen van z'n staart in vier seconder boven". Een uitspraak die even logisch als ontnuchterend op me werkte, want ik denk er nog vaak aan. Túúrlijk, een snoek neigt niet voor niets tot omhoog kijken. Zo is het beest gebouwd. Het wateroppervlak werkt als een spiegel en in die oplichtende spiegel, die glazen bol zo u wilt, is ieder silhouet, iedere eend of rondzwemmende waterkip door een snoek te bekijken. En als die snoek honger heeft en als haar bevalt wat daar zwemt, en haar instinct zegt ook nog dat ze er bij kan… dan haalt ze het gewoon even op. Zwaschch, kledder, knal…golffff…

Dubbeldekkers

Het zou nog wat jaren duren eer de geachte bij mij post vatte. Ik meende altijd al dat je voor grote snoek groot aas nodig had, maar daar voegde ik nog een gedachte bij. Inderdaad, geleerd van de jerkbait visserij. Maar ik ben nu eenmaal een vliegvisser. Want dat doe ik het liefst. Ahet even kan dan sta ik met een streamerhengel in m'n handen. Dus ik startte eerst met veel hoger te gaan vissen, ik gebruik amper meer snelzinkende lijnen. Alleen nog in de winter. Maar meestal langzaam zinkende, zoals de eerder genoemde slime lines of die striped bass Vooral in het zomerseizoen en vroege herfst. (In de winter heb ik dus nog geen ervaring, maar dat zal ongetwijfeld anders zijn.) Maar er veranderde nog iets. De streamers die ik tot nu toe gebruikte, of ze nu groot waren of niet, daarbij werd alles óp de haak gebonden. Dan krijg je een streamer die, wanneer een snoek hem vanaf enige diepte bekijkt, die streamer als slechts een streep ziet, áls de vlieg al opvalt. Maw zo'n door het oppervlak gevist potlood zal weinig grote snoeken tot aktie verleiden, meen ik. Het gevolg kwam even logisch als vanzelfsprekend. Als een snoek zo' n zwemmende panlat komt halen, waarom dan niet een behoorlijk zwemmende streamer. Want in wezen kun je met een streamer bijna hetzelfde. Iets minder ver te werpen misschien en wat minder snel en effectief te vissen, maar toch het kan. Zeker vanuit de bellyboat of uit een traag driftende visboot. En als extra, een streamer vist zonodig wel lekker langzaam. Dus maakte ik, om een veel breder en opvallende silhouet te krijgen, m'n streamers zo breed mogelijk en lang. Dat gaat heel eenvoudig, want je bind toef na toef bucktall aan weerszijden van de haak in, (zet de toeven maar lekker haaks vast) zodat u een soort streamer krijgt die nog het meest op een vliegtuigje lijkt . Een dubbeldekkertje dus. Op het eind bij de haakbocht eerst nog een lekkere lerp bont. Meestal bind ik nog een kleinere haak in (op ongeveer 5 cm afstand) als staart met knalrooie marabou en op het eind van de streamer eventueel weer een toef FFF bont. Dat is de hele truuk. Door het veel bredere silhouet valt de streamer de snoek eerder op en de streamer maakt door z'n vorm ook meer herrie.

Simpel? Heel simpel. Maar ik zal er voor de zekerheid een tekeningetje bij doen. Maar weet u wat het leuke nu is, van deze uiterst simpele gedachte. Hij werkt. Ik vis nogal eens met Henk Rusman en Henk is inmiddels helemaal om, hij is er helemaal gek van geworden van deze vorm van streameren. Hij heeft dit jaar al menige buffel aan de 'Dubbeldekkers' gevangen. Het is bijna net zoiets als jerkbaiten, alleen misschien wat subtieler. Alles bebeurt in het wateroppervlak, dat maakt het bijzonder spannend. Als dan zo'n knoert van een snoek aan je vliegehengel gaat hangen, nou da's toch wel even wat anders. Dan zijn de rapen gaar. Wat een geweld. U zult waarschijnlijk begrijpen dat ik voor deze visserij geen zesje gebruik. Nee ik doe dat met een aftma tien… Van die aanschaf heb ik helemaal geen spijt. Immers ik vis gericht op grotere vis, met streamers die moeilijk te werpen zijn. Gaat er wel zo'n zware vis aanhangen dan kan ik dankzij die tien zo'n grote vis toch goed mannen en redelijk snel landen en dus terugzetten. En zo'n tien gaat heus heel ernstig rond, geloof me maar.

Nu vrienden dit was het, zonder ablomp en overdreven herrie, maar ik wilde deze gedachte toch gewoon even aan u doorgeven. Ik hoor het graag eens van u, hoe het ging, tezijnertijd. Veel mooie momenten gewenst.

Ad Swier.

Web: http://www.adswier.com