Up


Neem een stuk staaldraad van ongeveer 7 a 10 cm. Strek het zonodig door het draad tussen duim en wijsvinger door te trekken en het licht in tegenovergestelde richting te buigen.

Het staaldraad word daardoor iets warm en laat zich dan gemakkelijk buigen. Neem het stuk draad in een rondbektang, op ongeveer 2 tot 2,5 cm vanaf het uiteinde. Neem het draad dan zodanig in uw linkerhand dat het lange deel door de hand loopt. U draait de tang van u af en terwijl u de staaldraad stevig ingeklemd houdt, buigt u het staaldraad rond tot de tang stuit. U gebruikt nu uw linkerduim als tegengewicht en zet even extra kracht om een inkeping te krijgen in de halve ronding. Vervolgens draait u het staaldraad 180 graden om de as en doet hetzelfde nog een keer.

U verkrijgt op deze manier (na een paar keer oefenen) een mooi rond oog.

Schuif een dreg van de gewenste maat in het oog.Daarna schuift u de body met de gewenste verzwaring over de uiteinden van het oog, zoals te zien is op de foto hiernaast.
Het korte uiteinde buigt u vervolgens om, teneinde de body te vergrendelen. Knip het omgebogen draadeinde af. Laat het draad niet te ver uitsteken. Vijl tevens het kleine uitstekende puntje af. Om beschadiging van de vis en de lijn te voorkomen.
Schuif twee kogeltjes in de gewenste maat over de spinneras heen. Gebruik hiervoor bij voorkeur massieve, metalen kogeltjes.Vervolgens neemt u een ruitertje en schuift dit met een oogje over de spinneras. Dan hangt u het spinnerblad van het gewenste type en maat in het ruitertje. In dit geval is een Colorado blad gebruikt. Dan schuift u het andere oog van het ruitertje over de spinneras. Uiteraard dient de bolling van het blad naar het oogje te zijn toegekeerd.Dan schuift u nogmaals 2 kogeltjes van dezelfde maten op de spinneras. Gebruik hiervoor bij voorkeur holle, metalen kogeltjes.Dan neemt u het oog van de spinner tussen duim en wijsvinger neem het uiteinde van de spinneras op ongeveer een centimeter van het uiteinde in de rondbektang.U buigt nu op dezelfde wijze als eerder omschreven een oog aan deze as. Let hierbij op dat het oog in een lijn staat met het oog aan de bovenzijde. Dit om ervoor te zorgen dat de haak goed achter de spinner staat. Denk eraan voldoende ruimte over te houden na het buigen van het oog, opdat het spinnerblad zijn werk goed kan doen.
Hierna klemt men het staaldraad ter hoogte van de insnoeringen in de zijkant van een bankschroef, en wel zodanig dat het korte uiteinde naar boven wijst. U kunt nu met behulp van een combinatietang het korte uiteinde om het lange einde (de spinneras) wikkelen.

Soms kan het nodig zijn dat de wikkeling met de combinatietang moet worden afgewerkt. Zet dan de tang op de wikkelingen en maak, terwijl u stevig knijpt, een draaibeweging in dezelfde richting als de wikkeling. Eventueel kunt u het kleine uitstekende puntje nog afvijlen. De wikkeling is goed als er minstens twee wikkelingen naast elkaar liggen.

En klaar is de licht verzwaarde baarsspinner.

Alle onderdelen om deze spinner te bouwen zijn te verkrijgen bij o.a.
John's Lures and Stuff