Up


Om de Poask 4 te kunnen maken hebt u de volgende zaken nodig:
De lengte van het staaldraad moet 2,5 maal de grote zijn van het spinnerblad. In dit geval knipt u dus een stuk van 11 cm af. Strek het zonodig door het draad tussen duim en wijsvinger door te trekken en het licht in tegenovergestelde richting te buigen.

Het staaldraad word daardoor iets warm en laat zich dan gemakkelijk buigen.

Neem het stuk draad in een rondbektang, op ongeveer 1 tot 1,5 cm vanaf het uiteinde. Neem het draad dan zodanig in uw linkerhand dat het lange deel door de hand loopt. U draait de tang van u af en terwijl u de staaldraad stevig ingeklemd houdt, buigt u het staaldraad rond tot de tang stuit.

U gebruikt nu uw linkerduim als tegengewicht en zet even extra kracht om een inkeping te krijgen in de halve ronding. Vervolgens draait u het staaldraad 180 graden om de as en doet hetzelfde nog een keer.

U verkrijgt op deze manier (na een paar keer oefenen) een mooi rond oog.


Hierna klemt men het staaldraad ter hoogte van de insnoeringen in de zijkant van een bankschroef, en wel zodanig dat het korte uiteinde naar boven wijst. U kunt nu met behulp van een combinatietang het korte uiteinde om het lange einde (de spinneras) wikkelen.

Soms kan het nodig zijn dat de wikkeling met de combinatietang moet worden afgewerkt. Zet dan de tang op de wikkelingen en maak, terwijl u stevig knijpt, een draaibeweging in dezelfde richting als de wikkeling.

Eventueel kunt u het kleine uitstekende puntje nog afvijlen. De wikkeling is goed als er minstens twee wikkelingen naast elkaar liggen.Om de wikkeling helemaal af te maken schuif je een stukje krimpkous om de wikkeling. Even de aansteker eronder en de kous krimpt keurig om de wikkeling. Let wel op het krimpend vermogen van de kous met betrekking tot de gebruikte draaddikte. U heeft nu een oogje aan de spinneras gemaakt.
Vervolgens neemt u een ruitertje en schuift dit met een oogje over de spinneras. Dan hangt u het spinnerblad in het ruitertje. Uiteraard dient de bolling van het blad naar het oogje te zijn toegekeerd. Vervolgens schuift u het tweede oogje over de spinneras.Nu wordt het kogeltje over de spinneras geschoven.

Gebruik hiervoor alleen massieve, metalen kogeltjes.

Dan neemt u het oog van de spinner tussen duim en wijsvinger en houdt het blad op ongeveer een halve centimeter hieronder vast. U bepaalt op het oog het midden van het stuk van de spinneras dat overblijft en neemt die plaats in de rondbektang.

U buigt nu op dezelfde wijze als eerder omschreven een oog aan deze as. Let hierbij op dat het oog in een lijn staat met het oog aan de bovenzijde. Dit om ervoor te zorgen dat de haak goed achter de spinner staat.

U heeft nu een lang uitstekend stuk staaldraad. U neemt de platbektang en pakt het uiteinde over een lengte van 3 a 4 mm in de tang en buigt het geheel ineens om.


Het onstane haakje pakt u wederom in de combinatietang en buigt het naar de spinneras toe. De speldsluiting is nu klaar.

Wanneer u het buigen juist heb uitgevoerd, dan bestaat er een redelijke veerwerking die de speldsluiting dichttrekt. Is dit niet het geval, dan moet u de insnoeringen bij het laatst gebogen oog iets aanzetten.U kunt nu de haak over het staaldraad schuiven en de speldsluiting sluiten. Neem bij voorkeur een haak met weerhaakjes op de steel. Deze zorgen ervoor dat de twister goed blijft zitten. Let hierbij op dat het kogeltje zich boven de sluiting bevindt!Als laatste brengt u de twister aan die u als een worm over de haak schuift, totdat het oog en een klein deel van de speld van de spinner bedekt zijn.De twister houdt op deze manier de haak mooi recht achter de spinner.

En klaar is de Poask 4

Het bij de poask 4 gebruikte spinnerblad word door Hans de Boer, na een lange periode van experimenteren en ontwikkelen, zelf vervaardigt. Deze zijn in allerlei kleuren uitsluitend te verkrijgen bij Poask Hengelsport . Ook de andere benodigheden zijn daar te koop.Bron: Snoek van klein tot groot en Poask Hengelsport