Up


Neem een staaf (rond) balsa hout met een diameter van 8mm (te koop bij bijna elke hobby winkel). Zaag hier een stuk af van 5 tot 6 cm. Knip een stuk (bij voorkeur rvs) staaldraad met een diameter van 1.2 mm af. Gebruik deze dikte omdat dat als een naald werkt; het is strak en je duwt het er zo doorheen en ook kan je er mooi recht doorheen steken mits wat oefening.

Maak van het staaldraad een spinneras met aan een kant een oog. Werk het niet af met krimpdraad. Steek de spinneras (enkel met een oog) door het lijfje en bevestig met secondenlijm. Probeer het zoveel mogelijk in het midden te plaatsen en recht door het hout te duwen.

Gebruik een watervast schuurpapiertje (korrel 400)om de uiteinden af te ronden en het lichaampje glad te maken. Gebruik geen grovere korrel omdat het hout erg zacht is en er met een grovere korrel ernstige beschadigingen kunnen ontstaan. Zet het balsa lichaam in de grondverf en herhaal dit totdat het lichaam glad is (tussendoor glad schuren). Spuit het gewenste patroon op het lichaam.

Wacht een dag en giet er epoxy-lijm (twee componenten lijm van Bison bijvoorbeeld) op en draai tot het hard is. Roer niet te hard als je de componenten van de lijm mengt. Anders ontstaan er luchtbelletjes, en die krijg je niet meer weg. Probeer een zo egaal mogelijke laag te krijgen. Let er ook op dat het hele lichaam bedekt is. Zorg dat er ook lijm zit op het oogje onderaan en bovenaan (om ervoor te zorgen dat er geen water in het lichaampje kan komen).

Breng de gewenste kogels en de gewenste spinnerbladen aan. Schuif een stukje krimpkous op de as en buig ook aan deze zijde een oog. Verhit het stukje krimpkous totdat het mooi strak om de wikkeling zit.Bind een dreg in met bucktail. Doe een grote splitring aan het onderste oog. Hang de haak erin. En klaar is de bucktailspinner met balsa lichaam.

Als je het binden met bucktail nog niet beheerst, of je hebt het niet in huis, dan kan je met rubber haakversieringen ook hele mooie resultaten boeken, zoals je bij de voorbeelden ziet. De haakversieringen zijn kant en klaar te koop bij diverse hengelsportwinkels.

Enkele voorbeelden
Alle componenten die voor deze spinners gebruikt zijn, zijn afkomstig van Moores Lures.