Up

Ik kan u verzekeren dat het vangen van roofvis op door u zelf gemaakt kunstaas zeer veel voldoening schenkt. Ik kan het weten.

In de loop van de tijd heb ik ook door vallen en opstaan mijn eigen spinners leren maken. Zeker in het begin, naar huidige maatstaven, zeer knullig en amateuristisch en met een willekeur aan verschillende materialen. De diversiteit aan gebruikte materialen was heel erg groot en vaak voldeed maar een klein deel. Soms bleek tijdens gebruik bepaald materiaal zelfs helemaal ongeschikt en goedkoop is vaak duurkoop.

Omdat u de moeite neemt om deze handleiding over het zelf maken van spinners te lezen bent u waarschijnlijk nieuwsgierig en net als ik van nature een knutselaar. Verder misschien ontevreden over de in de winkel aangeboden spinners vanwege de slechte kwaliteit of de soms hoge prijzen.

Allemaal redenen om deze handleiding verder te volgen.

De benodigde materialen

Voor het maken van een spinner heb je het volgende gereedschap nodig

Een spinner bestaat uit de volgende onderdelen

Ik zal verder stap voor stap aan de hand van foto’s uitleggen hoe een spinner te bouwen en waar nodige de nodige materiaaltips geven.

Voor de voorbeelden ben ik uitgegaan van een tandemspinner met bladen in maat 3 en 5.

Punt 1 – de spinner as

Afhankelijk van de soort en grootte van de spinner kies je voor een bepaalde draad dikte. De aangegeven dikte is de minimale dikte.

spinnerblad

draaddikte

spinnerblad(en)

draaddikte

2 -3 - 4 – 5

0.6 mm

2 + 4 / 3 + 5

0.6 mm

5 – 6

0.7 mm

4 + 6

0.6 - 0.7 mm

7 – 8

0.8 mm

5 + 7

0.7 - 0.8 mm

9

1.0 mm

6 + 8 / 7 + 9

1.0 – 1.2  mm


 

Kies voor de spinner as altijd voor een roestvrije soort staaldraad of verenstaal. Er zijn diverse vormen van staaldraad verkrijgbaar bij hengelsportzaak, muziekspeciaalzaak (pianosnaar) of tandartsgroothandel.

Een goede maar dure soort is zogenaamd Remanium. Dit is materiaal wat absoluut roestvrij is, de tandarts maakt er namelijk beugels van. Het is daardoor wel een duur materiaal. Remenium is verkrijgbaar bij de tandartsgroothandel.
Reken op prijzen die liggen op ca. fl. 30,- per 20 mtr. voor 0.6 mm tot wel fl 50,- voor 10 mtr. van 0.8 mm.

Meestal voldoet goedkoper materiaal ook. Kijk verder in de webshop bij John’s Lures and Stuff voor alle genoemde materialen.

De te knippen lengte voor de spinner as inclusief het oog en de borging van de spinner is weer afhankelijk van het soort spinner.

Voor onze voorbeeldspinner knip je het materiaal van 0.65 mm op ca. 20 cm. Voor het maken van een oog en het leggen van een nette wikkeling kun je beter iets meer lengte hebben, straks wordt duidelijk waarom.

Meestal wordt het materiaal op rol verkocht en blijft het materiaal enigszins krom staan. Wees gerust ook daar komen we zo op.
Voor het maken van het oog hebben we nu een rondbektang nodig.

Neem het geknipte draad op ca. 5 cm. van het eind beet en maak een volledige bocht. De plaats waar je begint op de tang bepaald nu ook de grootte van het oog. Voor een kleinere spinner is een kleiner oog voldoende en begin je dus bovenaan bij het dunste gedeelte van de tang.

Je hebt nu een as met een half oog en een lus.

         
Zet vervolgens eerst het lange deel en vervolgens het korte gedeelte haaks (90°) om door te buigen net na de ronding.
U heeft nu een as met een hoek van ca. 90° met een half oog.

         

Neem nu het gehele oog van de as in de bek van een puntbektang en draai het korte gedeelte om het lange gedeelte heen en maak minimaal 2 volledige slagen of tot het korte deel te kort wordt om vast te houden. Probeer deze slagen zo dicht mogelijk naast elkaar te plaatsen. Het resterende deel kun je nu afknippen en vervolgens met de tang het uitstekende gedeelte plat knijpen of wegvijlen.

Hier geldt des te dikker de draad des te moeilijker het wordt om de slagen netjes en strak te plaatsen. Voor het beste resultaat kun je dit beter eerst een aantal keer oefenen met dunner draad.

         

Meestal is het oog niet direct echt mooi rond. Met een puntbektang met een fijne punt kun je vrij simpel wat correcties uitvoeren door met de punt in het oog in het niet ronde gedeelte van de bocht zachtjes te knijpen. Verder kun je nu het oog recht op de as zetten.

Nu is ook het moment om de kromming uit de draad te halen. Je hebt nu de nodige houvast aan het oog. Pak dit beet en strijk nu tegen de kromming in met je duim langs de draad. Met wat oefening heb je de draad nu vrij snel bijna recht. Draai de aas rond tussen je vingers om te controleren of de as recht is.

De as is nu in principe klaar

         

Om e.e.a. netjes af te werken en ter bescherming van de lijn kun je verder de as af werken door om de slagen een stukje krimpkous te doen.

Punt 2 - het opbouwen van de spinner

Vanaf dit punt bepaald u zelf hoe de spinner er gaat uit zien. Het hangt af van het doel waar u de spinner voor gaat gebruiken.
Wij bouwen hier een onverzwaarde tandemspinner met bladen in de maat 3 en 5.

Voor deze spinner hebben we nodig :

De spinner bouwen we als volgt op :


         
       

         

Punt 3 - het borgen van de spinner

Om de haak of de dreg te borgen is het nodig een vaste maar toch te openen verbinding te maken.
Ik doe dat als volgt.

Neem de as met daarop de al geplaatste onderdelen in een rondbektang en houd vanaf  het einde een lengte gelijk aan de lengte van de tube aan.

         

Maak nu een volledige bocht. Houd de richting het zelfde als de richting van het oog.

         

Zet nu het oog terug vanuit de as, zodat de helft van een open oog wordt gevormd.

         

Zet  nu het korte deel ook om zodat je een vorm krijgt als op onderstaande foto.

           

Nu is de borging klaar en kan zoals op onderstaande foto wordt getoond de spinner worden gesloten door de tube richting het open oog te schuiven.

            

Om het openschuiven van de tube tijdens de dril van een snoek te voorkomen kun je het laatste einde van de as iets om zetten .

         

Punt 4 - de haak of dreg

Wat u uiteindelijk aan de spinner hangt qua haak is uw eigen keuze. Sommigen kiezen uit principe of uit praktische overwegingen een enkele haak. Anderen kiezen voor een dreg vanwege de betere of grotere inhaakkansen.

Ook de versiering van de haak is aan de maker van de spinner. Er is een ruime keuze materialen voorhanden om de haak met te versieren. Te denken valt aan draadjes rode wol, diverse rubber varianten als een twisterstaart of skirts of met bucktail zoals ik ze graag maak.

Het versieren van de haak zal ik hier niet verder uitwerken, gebruik hiervoor uw eigen fantasie.

Hieronder nog mijn eindresultaat.

         

Bekijk ook eens de door mij gemaakt sites John´s Roofvissite en John´s Lures and Stuff

Succes met het zelf bouwen van spinners,

John Lavooij