Up


Sinds ongeveer een jaar ben ik nu bezig met het zelf gieten van shads. Geďnspireerd door een artikel van Herman van Barneveld op Totalfishing ben ik zelf aan het experimenteren gegaan met allerlei vormen van 'softbaits'. Ik ben begonnen met het gieten van shads voor het vertikalen op snoekbaars. Dit met aardig resultaat. Op sommige dagen had ik echt het idee dat mijn eigen creaties andere shads (culprit, FT, AA…) eruit visten. Toeval? Wellicht, maar in ieder geval een aardige stimulans om ermee door te gaan! Vervolgens ben ik gaan experimenteren met slugs en sinds kort met Bulldawg-achtige creaties.

In onderstaande artikel zal ik stapsgewijs weergeven hoe het gieten van een gieten van een 'softbait' in z'n werk gaat. Wellicht zijn er andere en betere methoden (ik hou me altijd aanbevolen!) maar dit is de manier die ik tot nu toe gehanteerd heb.

Maken van een mal

Om een softbait te kunnen maken zullen we eerst een mal moeten maken. M'n eerste mal voor shads heb ik gemaakt van een FT-shad. Als eerste pak ik een bakje dat ik volgiet met aangemaakte gips (spul om vloeren mee te egaliseren werkt ook goed, is wat steviger als gips). Vervolgens heb ik er de FT-shad voorzichtig ingeduwd, waarna ik de bovenkant zoveel mogelijk glad afstrijk. Let er wel op dat de staart volledig recht zit, anders onstaan er later kromme afgietsels. Nadat de mal volledig is uitgehard kan de shad er voorzichtig uitgehaald worden. De mal is nu gereed.

Op een soortgelijke manier zijn allerlei soorten creaties te maken. Zie voor een aantal voorbeelden ook de bijgevoegde foto's.

Zelf gebruik ik gips of egaliseer, het is ook mogelijk klei te gebruiken (zoals omschreven op Totalfishing). Hiermee heb ik echter geen ervaring.

Smelten van shads

Omdat ik nog geen alternatief heb gevonden, gebruik ik als materiaal voor het gieten bestaande shads. Shads die al volledig aan gort zijn gebeten zijn op deze manier goed om te smelten.

De shad die ik wil smelten knip ik in eerste instantie in zo klein mogelijk stukjes. Vervolgens doe ik de stukjes in een kopje en plaats het in de magnetron. Pas hierbij op dat niet een te hoog vermogen van de magnetron gebruikt wordt. In dit geval begint de shad namelijk te koken en onstaan er allemaal luchtbelletjes in de gesmolten massa. Zelf hanteer ik altijd een vermogen van 450-600 watt waarbij ik regelmatig kijk of het hele spul al gesmolten is. Zodra alles gesmolten is kan de mal worden volgegoten.

Mocht iemand een alternatief hebben als materiaal hoor ik het graag. Het 'soft-plastic' zoals Herman van Barneveld dat beschrijft in zijn artikel is slechts in Amerika te verkrijgen. Ik heb al diverse andere materialen geprobeerd maar nog geen goed alternatief gevonden. Mocht iemand iets weten hoor ik het graag.

Gieten van de vorm

Voordat de mal wordt volgegoten smeer ik 'm eerst in met een beetje zonnebloem/olijfolie zodat de shad er in een later stadium makkelijker uitkomt. Vooral het dunne staartgedeelte kan er anders moeilijk uitkomen waarbij de staart zelfs af kan breken. Dit kunnen we voorkomen door wat olie te gebruiken. Vervolgens kan de mal worden volgegoten. Doe dit gieten in een vloeiende beweging. Hou er rekening mee dat het spul nog enigszins krimpt bij het drogen. Giet de mal dus vol zodat er een kop op staat. Eventueel kunnen meerdere kleuren gebruikt worden en/of glitters worden toegevoegd.

Na een paar minuten is de shad voldoende uitgehard om te verwijderen uit de mal. Doe dit erg voorzichtig om afbreken te voorkomen. Vervolgens de afgietsels in een bak met koud water leggen voor de laatste uitharding.

Met vormen van softbaits is op deze manier naar hartelust te experimenteren.

Mijn ervaring is wel dat shads die omgesmolten worden na het smelten 'zachter' zijn dan voor het smelten. Verder is het opvallend dat wanneer bv een culprit wordt omgesmolten, deze niet goed meer te lijmen is op een loodkop.

Veel geluk!
Peter Broers