Up


Zo maak ik mijn softbaits

Het vissen met softbaits is in. Er wordt goed mee gevangen maar de levensduur kan erg kort zijn. Tel hierbij op dat een grote softbait niet goedkoop is en soms moeilijk verkrijgbaar. We gaan dus zelf aan de slag. Maar hoe te beginnen. In het volgende verhaal wil ik graag de gang van zaken weergeven zoals deze door mij gedaan zijn bij het maken van de baaldagen.




Het origineel

Je hebt een origineel nodig om straks in het natte gips te drukken. Deze wordt gemaakt uit hout. Je kunt ook een bestaand model softbait gebruiken, maar de uitdaging van het maken van je eigen softbait is vele malen groter. Bedenk echter wel dat het gemakkelijkste is om een model te maken wat aan de onderkant vlak is. Hierdoor volstaat het gebruiken van één mal. Je kunt ook twee mallen gebruiken waarbij de eind produkten aan elkaar gesmolten worden. Indien ervoor wordt gekozen om een rond model te maken dan is de volgende aanpak niet mogelijk.




Het lijf kan gemaakt worden uit een balkje van een willekeurige houtsoort. Deze wordt in de vorm geschuurd zoals gewenst is. De vleugels zoals getoond worden gemaakt uit 4 mm triplex. Door deze vleugels zal de softbait niet gaan tollen tijdens het binnenvissen. Ook de staart wordt uit 4 mm triplex gemaakt. Het houten origineel hoeft niet veel details te bevatten. Dit valt toch weg bij het overbrengen op de mal. Plaats twee schroeven aan de vlakke onderkant van de mal om enig houvast te hebben bij het plaatsen van dit origineel in de natte gips.


De mal

Als materiaal voor de mal wordt gips gebruikt. Niet het gips uit de bouwmarkt maar gips uit de hobbyzaak, dit is veel fijner van structuur. Meng dit gips met water in een geschikte bak in de vermelde verhouding. Je hebt nu enkele minuten alvorens het aangemaakte gips hard is. Bij het uitharden komt enige warmte vrij. Het origineel wordt in het natte gips gedrukt met de vlakke kant naar boven. Door bij de schroeven beet te pakken kun je redelijk het origineel vasthouden. Haal het origineel uit het gips als deze hard begint te worden. Doe je dit te vroeg dan zakt de mal in elkaar.




Haal je het origineel er te laat uit dan zal het gips zo sterk aan het hout zijn gehecht dat de mal kapot gaat bij het verwijderen van het origineel. Ik vermeld bewust geen tijd omdat dat afhangt van het soort gips en de vochtigheid ervan. Je kunt nu met spatels de mal perfectioneren zolang het gips aan het uitharden is. Als het gips hard is kun je hem nog schuren met schuurpapier. Zelf heb ik een dremel gebruikt met verschillende schuurvoetjes. Als het model naar de zin is en de hieruit afkomstige softbaits in de praktijk zijn getest kun je de mal lakken met bootlak. Hierdoor worden de softbaits mooi glimmend.


Het gieten

Als basismateriaal gebruik je shads. Deze kun je kopen in de hengelsportzaak. Het probleem is echter om ze zo goedkoop mogelijk te krijgen. Vooral in Duitsland kun je goed aan deze shads komen. Het smelten kun je doen m.b.v de magnetron of een elektrisch kookplaatje. Denk er wel om dat de damp die tijdens het smelten vrijkomt een vervelende geur heeft en waarschijnlijk niet goed voor de gezondheid is. Zorg dus voor een goede ventilatie en doe het niet zomaar in de keuken. Een mogelijkheid is het smelten buiten te doen waarbij de wind de damp afvoert. Zelf maak ik gebruik van een zogenaamde zuurkast. Hierin wordt de damp afgevoerd door een afzuigkap in een afgesloten ruimte. Hierbij sta je zelf buiten deze ruimte waarbij je kijkt door een stuk doorzichtig plexiglas. Ik heb geen ervaring met de magnetron alleen met het kookplaatje. Knip de shads in kleine stukjes en doe ze in een schoon en roestvrij blik.

Het werkt beter met een steelpannetje met anti aanbaklaag maar voor de eenmalige smelter is een blikje toereikend. Zo ben ik ook begonnen. Blijf constant roeren terwijl de stukjes shad aan het smelten zijn. Zo voorkom je het verbranden van het materiaal. Als het geheel vloeibaar is druk je het blikje in waardoor een tuitje ontstaat. Giet nu de hete brij in de mal die horizontaal moet zijn opgesteld. Giet in een vloeiende beweging. Je kunt het blikje het beste vastpakken met een tang. Giet de mal goed vol omdat het warme materiaal iets inzakt.




Indien je een softbait wilt maken met meerdere kleuren moet je ervoor zorgen dat beide componenten nog warm zijn als ze bij elkaar worden gebracht. Doe je dit niet dan is er geen of onvoldoende aanhechting. Na verloop van enkele minuten is je softbait dusdanig afgekoeld dat deze uit de mal kan worden gehaald. Gooi de softbait dan nog even in een emmer water om goed uit te harden. Randen die niet netjes zijn kunnen worden bijgeknipt. Plaats de loodverzwaring met haken en ga vissen.


Graag wil ik er nogmaals op attenderen dat het smelten van de shads niet zonder gevaar is. Je hebt met een damp te maken die hoofdpijn en andere ongemakken kan veroorzaken. Wat de lange termijn gevolgen zijn is mij niet bekend. Verder is het materiaal, als het vloeibaar is, erg heet. Kom dus niet in aanraking met deze warme brei. Het veroorzaakt brandblaren en is moeilijk van de huid te verwijderen omdat het zich uitstekend hecht aan de huid.

Ik kan me voorstellen dat dit verhaal niet alle vragen beantwoord. Stuur daarom ook rustig een mailtje naar vermeld emailadres als niet alles duidelijk is. Mogelijk wordt het verhaal dan aangepast.

Klaasjan, k.j.c.zuidema@zonnet.nl.