Up


De Troublemaker

Deze hybride jerkbait wordt gemaakt door Kjelle Lundberg en zal binnenkort hier en daar te koop aangeboden worden. Zoals je kan zien aan het gewicht, is dit een kleine zinkende jerkbait die het midden houdt tussen een glider en een hybride. Je kan hem net als een glider binnenvissen met korte subtiele tikjes, waardoor de glider in een smal baantje van links naar rechts zwemt. Eigenlijk kan je hem zowat terplaatse houden door iets fellere tikjes te geven. De troublemaker kantelt dan over een zeer korte afstand van links naar rechts zonder daarbij meer dan 20cm uit te slaan.

Net als vele gliders kan je hem binnendraaien als een plug en je kan er zelfs mee trollen. Daarbij slaat hij iets wijder uit dan wanneer je hem met tikken zou vissen maar blijft hij mooi in het spoor van de boot. Je hoeft hem niet te tunen, zolang je niet overdreven snel vaart. Het is ook een goed idee om een wartellood van zo'n 20-30g voor de leader te bevestigen wanneer je ermee gaat trollen. Dan krijg je hem op een diepte van zo'n 3m.

Ik heb Kjelle met de troublemaker in actie gezien en het beste resultaat behaal je door te variŽren. Daarmee bedoel ik: even met tikken vissen, dan wat binnendraaien, even pauzeren en dan weer wat tikken. Als je enkel met wat hardere tikken vist, dan krijg je de troublemaker zelfs tot een goede 2m diepte! Er bestaat een groter exemplaar dat zelfs vlot de 3m haalt en dat is ideaal om wat rustiger en dieper te vissen wanneer je over een onderwater obstakel drift of wanneer het water simpelweg wat dieper is.

Over de afwerking kan ik kort zijn: die is gewoon fenomenaal. Na vele snoeken blijft de lak nog steeds op zijn plaats zitten.

Kjelle spuit meestal natuurlijke kleurpatronen want in het heldere water waarin hij vist, is dit een noodzaak. Maar dat gezegd zijnde, vind ik ze erg geslaagd! Je hoeft maar naar de voornkleur uit de foto te kijken en dan weet je het wel. Deze kleur was overigens erg goed in het heldere water van de Scherentuin.

Alles beschouwd is de troublemaker een aanrader voor mensen die graag wat trager en dieper vissen met jerkbaits. Voor water ondieper dan 1m is hij echter niet geschikt maar laat dat de pret niet drukken. De troublemaker is net speciaal omdat hij niet al te groot is en toch diep loopt. Vermoedelijk komt dit doordat het neusoogje op de rug bevestigd is en niet op de neuspunt.