Up


De Torob

Rob Kraaijeveld bedacht deze zinkende jerkbait door zomaar iets uit een stuk hout te snijden. In eerste instantie vond hij deze jerkbait maar niets. Hij bezorgde echter een afgietsel uit epoxy van deze jerkbait aan Peter Nan en die ving er binnen een periode van enkele dagen 10 snoeken op. En dat hij vangt, is ondertussen wel duidelijk geworden. Een snoek van 131.5cm gevangen door hans Wowijs is op heden de grootste.

De Torob is een zinkende hybride met een lengte van 14cm en een gewicht van 60g. Ook deze jerkbait wordt voorzien van 2/0 eagle claw haken. De jerkbait is traag zinkend na het aanbrengen van de stang en de dreggen en is daarom meer geschikt voor het iets diepere water.

Wanneer je de Torob met rustige, langere haaltjes van 50-60cm lang vist, dan vertoont hij net dezelfde actie als een Brammer die je simpelweg binnendraait. Erg diep krijg je de Torob niet wanneer je hem op deze manier binnenvist. Hij heeft namelijk de neiging om dan even te duiken, plots op flank te draaien en weer richting wateroppervlak te zwemmen. Heel bizar! Je haalt een diepte van maximaal 40cm, soms iets meer maar vaak iets minder.

Vis je met korte tikjes, dan zal de Torob op en neer, en links en rechts duiken. De actie is dan een beetje te vergelijken met deze van een Halve Liter (gemaakt door Arjan Willemsen).

Als je daarentegen korte haaltjes van 20cm gebruikt, dan krijg je de Torob een stuk dieper tot ongeveer 70-80cm. De Torob zal duiken en hij vertoont een erg slome wobble. Daarmee bedoel ik dat hij van links naar rechts "zwalpt" onderwater. Het duurt echter erg lang eer hij bijvoorbeeld 1 keer van links naar rechts en terug naar links zwemt. Ik schat dat dit slechts 1 keer gebeurt binnen een afstand van 1m! Je kan de Torob dus heel traag binnenvissen.

Ook deze jerkbait is, net als alle Robbaits, afgewerkt met een stevige epoxy laklaag.

Het kleurpatroon, "Voorn", schijnt het erg goed te doen op helder water. Rob vist zelf bijna uitsluitend in helder water met jerkbaits. In troebeler water gebruikt hij een redhead baars of firetiger kleurpatronen.

Het is nodig om het binnenvissen even te oefenen in helder water maar het loont de moeite.

Succes!
Dirk