Up


De Tomahawk

De Tomahawk wordt gemaakt door André Koehoorn en Marco Dol, twee van Nederlands bekendste kunstaasbouwers. Een tijdje geleden bezorgde André mij deze jerkbait met de vraag om hem eens te testen. En natuurlijk doe ik dat met plezier. Het feit dat er op onze site over te lezen valt, betekent dat het resultaat positief is. Ik wil nog maar eens onderstrepen dat wij geen reviews plaatsen van kunstaas dat niet aan onze vereisten voldoet (met andere woorden: we schrijven niet over kunstaas dat niet werkt).

Deze heren zijn een nieuwe weg ingeslagen met het bouwen van jerkbaits en net als de Booner (die we eerder al hebben besproken) is ook deze jerkbait gemaakt van epoxy. Hoewel je het tegendeel zou vermoeden, zijn deze epoxy jerkbaits lichter dan exemplaren gemaakt van hout. Een en ander heeft te maken met de dichtheid van het gebruikte materiaal maar daar zullen we hier niet op ingaan. Het is een feit dat je door epoxy te gebruiken consistenter bent in het maken van je kunstaas. Ik moet de eerste verkeerd uitgelode jerkbait van deze heren nog tegenkomen en zo hoort het ook.

De Tomahawk heeft een speciale vorm die je op het eerste zicht niet meteen ergens aan doet denken maar als je wat langer kijkt dan herken je er toch een visvorm in. Het profiel bevestigt dit vermoeden al helemaal. Dat is een van de dingen die ik bewonder aan deze jerkbaits. Het mooie profiel met een hoge flank doet de jerkbait toch net iets beter opvallen dan een slanke glider zoals bijvoorbeeld een Tekneek glider. Qua vangkracht wil ik niet gezegd hebben dat de ene beter werkt dan de andere omdat het nog steeds de visser zelf is die de juiste actie in een jerkbait moet krijgen.

De Tomahawk zinkt iets sneller dan de Booner maar erg diep loopt hij niet wanneer je hem met een bepaald ritme binnenvist. Je kan hem uiteraard laten afzinken en dan lukt het wonderwel om hem op diepte (1-2m) te houden. Net als de Booner zinkt de tomahawk iets met de staart naar beneden en dat is waarschijnlijk de reden waarom hij niet perfect horizontaal van links naar rechts zwemt maar eerder een beetje duikt terwijl hij van richting verandert. Het resultaat ziet er weliswaar veelbelovend uit!

De Tomahawk was oorspronkelijk bedoeld als een 'seeker' jerkbait, met andere woorden een jerkbait die je snel moet binnenvissen om actieve snoeken te zoeken. Nog steeds hebben vele vissers het idee dat gliders per definitie traag moeten zinken en enkel kunnen ingezet worden om traag te vissen. Omdat hij iets sneller zinkt dan de gemiddelde glider, kan je hem ook tijdens een iets snellere drift makkelijk inzetten. Wellicht hou je hem dan op dezelfde diepte als een traag zinkende glider die je traag binnenvist maar toch vis je snel en effectief grote stukken water af en dit is juist het speciale aan deze glider.

Ik kan deze glider ten zeerste aanraden voor zij die graag actiever met gliders willen vissen of graag wat dieper willen vissen met een wijd uitslaande glider en die hun gading niet vinden tussen de vele commercieel geproduceerde jerkbaits.. De Tomahawk is alweer een pareltje van een jerkbait van de hand van deze twee heren en ik ben erg benieuwd naar de resultaten die ik ermee zal behalen! Wie weet waarmee ze de volgende keer op de proppen komen??