Up


De Stalker glider, naar een ontwerp van Kjelle Lundberg.

Ik ben de gelukkige winnaar van de Stalker Glider die door Kjelle als prijs is gegeven. Bij deze volgt een kort verslag.

De Stalker glider is een jerkbait van 107 gram met een lengte van 16 cm. Een ideale jerkbait dus om het ondiepe polderwater onveilig mee te maken. De eerste snoeken met valhelm zijn inmiddels gesignaleerd. Zonder gekheid is deze jerkbait natuurlijk op het grote water uitstekend op zijn plaats.

De jerkbait wordt voorzien van twee Gamakatsu dreggen nr1 die aan dubbele splitringen worden gehangen. Met deze combinatie zal de Stalker licht zinken. Het kleurenpatroon spreekt mij erg aan namelijk groen met zwarte baarsstrepen waarbij de buik wit is gelaten met een lichte rode kleur onder de kop. Dit geeft een mooi contrast. Het geheel is op een vakkundige wijze gespoten. Ter bescherming is gekozen voor een epoxy-lak onder de naam "araldite". Deze wordt na het drogen in de oven geplaatst om uit te harden (zie uitleg elders op de site). Zelf ken ik deze methode niet maar het eindresultaat is erg fraai en hard. Omdat de lak waarschijnlijk wordt gegoten/gedompeld krijg je echter wel een verloop in dikte van de laklaag. Het enige minpuntje is het loskomen van het lood na de eerste inworp. Door het gewicht van dit lood scheurt het verf en de laklaag en komt het lood uit de jerkbait. Een oplossing hiervoor is het lijmen van het lood in de jerkbait. Als lurebuilder is dit probleem natuurlijk inmiddels opgelost en bezit ik een fantastische glider.

Voor het vissen met deze glider is een, zeker voor Nederlandse begrippen, stevige hengel nodig. Zelf heb ik hem gevist aan een Rozemeijer jerk and buck voorzien van een reel. Dit is een uitstekende combinatie. Het vissen met de Stalker glider is een genot. Met rustige tikken uit de pols gaat de glider van links naar rechts door het water. Bij het stoppen met binnenvissen zal de Stalker glider langzaam zinken waardoor ook de diepere waterlagen afgevist kunnen worden. Op het moment van schrijven heb ik nog geen aanbeet gehad op deze jerkbait. Dat het echter een vangend stuk kunstaas is staat als een paal boven water.

kjelle well done.