Up


Door het zien van allerlei perfect gebouwd kunstaas, zou de gedachte bij u kunnen gaan leven dat het simpel is om zelf je kunstaas te bouwen. En dat elk gebouwd kunstaasje direct een perfect exemplaar is. Uiteraard met de juiste aktie en vangkracht.

Fout gedacht.

Er komt heel wat bij kijken, en menig kunstaasbouwer kan dat beamen. Als zij nog terugdenken aan hun beginperiode en alle miskleunen die dat opgeleverd heeft! Maar het is een uiterst leerzame en noodzakelijke periode, waarin een ieder zijn eigen stijl kan ontwikkelen.

Vandaar deze review. Nu eens niet een perfect kunstaas, maar een plug van een beginnend kunstaasbouwer, die met deze eerste plug begonnen is zijn eigen stijl te ontwikkelen.

Laat ik voor op stellen dat de plug op zich een prima eerste plug is. In ogenschouw genomen dat de bouwer nog nooit eerder een plug gebouwd heeft. Toch zitten er wel een paar fouten aan de plug. Ik zal de belangrijkste noemen. Als eerste de lip. Deze zit te ver naar achteren. Daardoor zal de plug nooit de juiste diepte behalen, maar een beetje onder het wateroppervlak blijven zweven.

Als tweede wil ik opmerken dat het achterlichaam te groot is ten opzichte van het voorlichaam. Een juiste verdeling zou zijn, voorlichaam 2/3 deel en achterlichaam 1/3 deel. Echter bij deze plug is het achterlichaam veel groter. Hierdoor heeft het achterlichaam te veel weerstand in het water, waardoor de aktie drastisch afneemt.

Verder waren de gekozen dreggen een beetje te groot. De steel was te lang en de dreg was te breed. Als stelregel kan men aanhouden dat wanneer je van boven recht op de plug kijkt, je de punten van de dreg net moet kunnen zien.

Was er dan niets goed aan deze plug? Beslist wel. Hij ligt heel goed in het water en is goed in balans. Daar bedoel ik mee, dat hij tijdens het binnendraaien mooi recht door het water gaat. Met deze plug is zeker wel snoek te vangen, maar het kan beter. En daar streven we natuurlijk allemaal naar. Vandaar deze review. Bedoeld om de beginnende kunstaasbouwer op een paar belangrijke aandachtspunten te wijzen. Zeker niet bedoeld om een beginnend kunstaasbouwer te ontmoedigen. Ik weet namelijk zeker dat we van deze kunstaasbouwer nog mooi kunstaas gaan zien in de toekomst.

Henk