Up


Prachtige pluggen van Janne Ovaska

Ik heb het geluk gehad om enkele handgemaakte pluggen van Janne Ovaska (JIO in ons forum) te kunnen proberen tijdens mijn reis naar Zweden. Het was een waar plezier om ermee te kunnen vissen want ze zwommen schitterend en ze vingen ook goed snoek. Tijdens de eerste visdag ving ik er gelijk een snoek van 84cm op. Deze snoek had de plug volledig binnen en zorgde voor een hoop spektakel. De dag erna ving ik na de eerste worp een snoek van 77cm die zo hard tegen de rand van de boot klopte met zijn kop dat hij de lip op deze plug afbrak. Nog nooit eerder had ik dat meegemaakt!

Hier ziet u de snoek van 84cm die ik op een van de pluggen in de "no-pike" kleur ving.

Deze pluggen zijn gemaakt van abachi hout en ze worden voorzien van een through-wire systeem, iets wat je bij bijvoorbeeld rapala ook terugvindt. Janne gebruikt echter typisch Finse lippen, zadel-lippen genaamd omdat de vorm van de lip aan het zitvlak van een zadel doet denken. Dat kan je zien in de foto's. Het speciale aan de pluggen van Janne is dat ze voorzien worden van een primer gemaakt op basis van propionaat-lak (lees hiervoor het artikel van Janne over het maken en het gebruik van deze lak). Dat zorgt voor een stevige basislaag. Verder gebruikt Janne airbrush. De kleurpatronen die hij voor mij gespoten heeft, zijn ronduit schitterend! Vooral de kleur die hij de ietwat vreemde naam "no-pike" heeft gegeven, deed het in Zweden goed. Ondanks de naam-grap ving deze kleur wel goed snoek! Althans totdat ik deze plug aan de bodem heb verspeeld. Gelukkig heeft Janne me een nieuwe gemaakt!

Hier ziet u enkele van de pluggen waar ik het over heb. De bovenste is een nieuw exemplaar in de kleur "no-pike", de middelste is een zelfde exemplaar maar in een baarskleur en de onderste is een 16cm lange plug waarop ik de 77cm lange snoek ving. Janne heeft de lip gelukkig kunnen vervangen.

Na het spuiten lakt Janne zijn pluggen nog enkele malen met een heldere propionaat-lak. Het geheel is een zeer stevige plug, die perfect zwemt en er schitterend uitziet. Nogmaals bedankt Janne!!Een kleine snoek op een van Janne's pluggen.

Dirk Van Nieuwenhove.