UpVia het ruilen van eigengemaakt kunstaas ben ik aan een aantal spinnerbaits gekomen die gemaakt zijn door Henk Roos. Wat volgt is een verslag.

Het eerste wat opvalt is het professionele uiterlijk van de spinnerbaits. Het geheel ziet er keurig verzorgd uit en is voorzien van een vlijmscherpe enkele haak. Desgewenst is de weerhaak gemakkelijk dicht te knijpen. Door de naar boven staande enkele haak zal de spinnerbait nauwelijks vuil pakken, iets wat van een combinatie met dreg niet gezegd kan worden.


De haakversiering bestaat uit een groot aantal rubber slierten die gemaakt zijn met behulp van de "skirt factory". Een uitleg is te vinden op de site. Bij het onregelmatig binnenvissen maken deze skirts mooie golvende bewegingen. De gegoten loodkop heeft een aparte vorm en bezit wel zeer fraaie ogen. Deze zorgen voor nog meer aantrekkingskracht van het geheel. Het frame is gemaakt van roestvrijstaal draad. De versiering boven de haak bestaat uit 1 of 2 spinnerbladen in allerlei mogelijke kleuren en vormen. Op mijn verzoek heb ik een aantal varianten ontvangen. Tevens is het mogelijk om de spinnerbaits in meerdere gewichten te krijgen door gebruik te maken van verschillende loodkoppen.De praktijk

Het belangrijkste is echter hoe de spinnerbaits zich houden in de praktijk. Lopen ze mooi recht door het water en is het geheel tegen de felle aanbeten bestand. We gaan op pad. Er wordt gekozen voor een kleine heldere plas met de bellyboot en een haven met een harde bodem en een redelijk bestand aan snoek en baars. In het heldere water van de haven is de gang van de spinnerbait prima te volgen. Deze loopt mooi recht door het water, zonder om zijn denkbeeldige as te draaien. Ook als snel wordt gelopen, waardoor het trollen wordt gesimuleerd, reageert de spinnerbait voorbeeldig.

Het vissen vanuit de bellyboot brengt een aantal mooie snoeken binnenboord. Het draad van de spinnerbait is ook nu nog mooi recht en het geheel kan dus zo weer gebruikt worden. Prima. Omdat het fotograferen en de bellyboot moeilijk samen gaat wordt nog even gekozen voor een vaart. Hier wordt vlak boven de bodem gevist waardoor er redelijke kans op de vangst van een snoekbaars bestaat. Al wat ik echter vang is geen snoekbaars, wel snoek. Toch nog een plaatje bij dit verhaal, als daar iemand tenminste waarde aan hecht.

Al met al een uitstekende stuk kunstaas welke ik een ieder aan kan bevelen.

Vriendelijke groeten,

Klaasjan Zuidema