Up


De Booner

De Booner is een glider die bedacht werd door André Koehoorn en Marco Dol (o.a. bekend van de dr dre, punisher, jeckyl, big-o, ...). Deze Nederlandse heren bouwen samen jerkbaits. Deze glider is ongeveer 15cm lang en weegt ongeveer 90-95g. De blank wordt gemaakt met een mal en het geheel wordt afgewerkt met een dikke, stevige epoxy laklaag. De Booner is suspending uitgelood met bepaalde dreggen en een stevige jerkbait stang. Afhankelijk van hoe je hem binnenvist, zal de Booner een diepte bereiken van maximaal 1m. Het is mogelijk dat sommige exemplaren iets dieper lopen.

Hoe moet je deze jerkbait nu binnenvissen? Wel, er zijn een vijftal manieren waarmee ik een zeer mooie actie verkreeg maar beperk u niet tot deze vijf. Er zijn vast en zeker nog meer manieren die een heel andere actie zullen opleveren. Ik zal deze vijftal manieren nu voor u beschrijven.

De staart van deze glider hangt iets naar beneden en bij elk haaltje zal de Booner eerst duiken om dan naar 1 kant te glijden. Tijdens deze voorwaartse beweging flankt de jerkbait. Las nu een korte pauze in. Tijdens deze pauze zal de Booner weer de oorspronkelijke stand innemen (met het staartje naar beneden) en bij het volgende haaltje zal hij opnieuw duiken om vervolgens naar de andere kant uit te slaan, uiteraard met dezelfde flankende actie. Vooral het accentueren van de pauze is belangrijk. Op deze manier gevist, zal de Booner ongeveer een diepte van 1m bereiken. De haaltje waar ik het over heb, zijn ongeveer 15-25cm lang.

Een tweede manier om de Booner binnen te vissen is vergelijkbaar met de vorige maar zonder het inlassen van een pauze na elke tik. De Booner zal nu sneller links/rechts glijden maar de diepte waarop hij loopt, zal gehalveerd worden. Je zal nu ook merken dat deze glider feller flankt.

Een derde manier is het simpelweg binnendraaien van de Booner aan een constant tempo. De Booner zwemt dan in een S-vormig baantje en eens om de zoveel keer zal hij 360° ronddraaien. Ik vermoed dat dit komt door de uitloding. Het geheel ziet er erg aantrekkelijk uit!

Een vierde manier die ik zal beschrijven, is het binnenvissen met langere halen zoals je bijvoorbeeld zou gebruiken om een Suick jerkbait binnen te vissen. Je werpt uit en vervolgens maak je halen van 50-60cm lang. De Booner zal nu vrij ondiep lopen met een sterk flankende actie en regelmatig zal hij een draai maken van 360° om zijn lengte as.

Een laatste manier werd mij beschreven door André Koehoorn zelf. Je kan de Booner na het inwerpen rustig laten afzinken (bvb na 20seconden is hij op een diepte van om en bij de 2m) en hem dan omhoog tikkend binnenvissen. Deze manier is reeds erg succesvol gebleken.Als besluit zal ik een aantal bemerking maken. Ik vind dit een zeer mooi en stevig afgewerkte jerkbait waarvan de actie mij sterk doet denken aan de 'oude' Cobb's glider. De Booner is echter een klasse apart, hij loopt dieper en kan op meer uiteenlopende manieren gevist worden dan de Cobb's.

Voor wat betreft de vorm doet het zijaanzicht denken aan de vorm van een Salmo fatso maar daar houdt dan ook elke vergelijking op. De zeer aparte vorm lijkt sterk op het lijf van een vis, zeker wanneer de Booner van bovenaf wordt bekeken.

Het enige nadeel is dat de Booner ondanks zijn handige formaat redelijk zwaar weegt en dat hij dus aan een stevige jerkbait hengel en een stevige jerkbait stang dient gevist te worden. Maar laat u dit niet afschrikken want de actie is ronduit schitterend. Het is namelijk erg makkelijk om in dezelfde worp de actie compleet te veranderen. Daardoor wordt het makkelijker om op een volgende vis te reageren en om deze te laten toehappen door middel van allerlei verleidingskunstjes.

De Booner wordt maar op zeer beperkte schaal geproduceerd (ik vernam van André Koehoorn dat deze slechts in 1 winkel wordt verkocht op dit moment) maar als je hem vindt, koop dan zeker een exemplaar want het is een aanrader!

Succes! Dirk