Up


Gereedschap wat nodig is voor het handmatig vervaardigen van een lepel.

Met een viltstift tekenen we het model af wat we willen hebben en knippen het vervolgens uit. Een kind kan de was doen!
Met de zoetvijl halen we de oneffenheden weg, en de scherpen kanten.
Nu komt het lastigste klusje, het bollen van de lepel. Met de bolhamer beginnen we voorzichtig te kloppen van het midden uit langzaam naar buiten. In eerste instantie op een stalen ondergrond. We rekken in het midden van het model het materiaal een beetje op waardoor we het bolvormige model krijgen. Naderhand kunnen we op een houten balkje de lepel goed in model kloppen.Na het bollen kunnen de gaatjes geboord worden,3 millimeter is in dit geval groot genoeg. R.v.s is koppig spul dus laat de boormachine zo langzaam mogelijk draaien, en gebruik eventueel wat smeermiddel. Afwasmiddel voldoet in dit geval goed.


Twee splitringen, een wartel en een dreg. En we kunnen de lepel proberen. De kans bestaat dat de lepel te weinig actie heeft dat wil zeggen dat er meer bolling in geklopt dient te worden. Een en ander is een kwestie van proberen
Het formaat van de dreg is ook erg bepalend voor de actie. Hoe groter de dreg des te minder de actie en hoe hoger de lepel gaat lopen. Kiezen we de dreg te klein dan bestaat de kans dat de lepel gaat draaien, dat moet ook weer niet. De voorbeeld lepel is 10 gram en 9cm lang. Ik heb er een dreg maat 1 op gezet. Die voldoet uitstekend.

Bron: Paul Korver en Pako Baits