Up

Hallo, Ik ben Patrick uit Vianen, en het lijkt me leuk om eens een stukje te schrijven over mijn ervaringen met jerkbaits. Een jaar of 5 geleden ben ik begonnen met het zelf maken van bucktailspinners,streamers en spinnerbaits, heel leuk om te doen en heb er al vele snoeken mee gevangen. Jarenlang heb ik eigenlijk alleen maar met spinners gevist, dit omdat ik gewoon niet graag viste met pluggen uit de winkel. Ik had altijd zoiets van: ja leuk, maar het is toch veel leuker om een snoek te vangen met iets wat je zelf hebt gemaakt. Tenminste, dat vind ik dan!

Een paar maanden geleden heb ik een artikel gelezen over het zelf maken van jerkbaits, en ik was daar zo enthousiast over dat ik dacht: ik ga er ook eens 1tje maken voor de lol. Op zoek dan maar naar een plank. Bij een houthandel mocht ik een paar mooie planken merantie meenemen van 17 mm dik. Ik heb een plug gepakt en die uitgetekend op dik papier, en daarna uitgeknipt, en vervolgens weer getekend op de plank. Daarna uitgezaagd met een decoupeerzaag, en toen de gaten voor het lood geboord.

Het uitloden heb ik in een emmer water gedaan. Lood erin en de gaatjes dichtgemaakt met kneedbaar hout. Daarna heb ik de "jerkbait in de maak" wat mooie rondingen gegeven met de vijl. Nog even licht schuren met fijn schuurpapier en dan grondlakken met de kwast. Na 2 lagen grondlak nog even heel lichtjes naschuren en dan met de spuitbus erover. Ja en toen kwam de vraag: welke kleur zal ik hem gaan maken. Na lang piekeren heb ik hem geel gemaakt en daarover op de rug rood en de buik groen, en zwarte strepen erop. Ten slotte heb ik er nog 3 lagen jachtlak op gedaan.

Toen was de jerkbait klaar om eens te gaan "proberen" Dus ik ben naar een poldersloot gereden en hop daar ging ie dan. Beetje tikken met de hengeltop en langzaam inhalen. En ik sta misschien 5 tellen en...een klap! Hallo hee, meteen al een dikke snoek van 80 cm er op! Het gevoel ook wat ik er bij kreeg. Ik stond er bij met een "big smile". Nadat ik de snoek terug had gezet besloot ik nog maar eens een worp. Maar dan eens de andere kant op. Nou, ik had er dus meteen weer 1! En ook weer zo hard er bovenop klappen, echt mooi. Deze was net iets kleiner dan zijn voorganger. Mijn dag kon niet meer stuk. De jerkbait was door de "aanvallen" al een beetje beschadigd en bovendien ook al een oog kwijt. Dus heb ik er nog een paar bijgemaakt. Waaronder ook eentje van een bezemsteel.

Het leuke van de jerkbaits is, dat ze eigenlijk allemaal een andere actie hebben. De 1 maakt een zigzag beweging, en de ander gaat van de linkerflank naar de rechterflank, of van boven naar beneden. Persoonlijk vind ik het vissen met jerkbaits ook leuker dan met spinners, omdat je met jerkbaits veel intensiever bezig bent. Je bent constant bezig met je top, en probeert je "visje" allerlei stunts te laten doen. De capriolen die de jerkbait uithaalt zijn alleen al leuk om te zien, en als je er dan ook nog een leuke snoek mee kan vangen, maakt dat het feest helemaal compleet.Ik ben nu een paar maanden verder en heb al tientallen snoeken gevangen op de jerkbait, ook hele kleintjes van in de 30 cm zelfs, en ook een verdwaalde roofblei van 37 cm. Maar dat maakt me niet uit, elke snoek is er 1. Tegenwoordig ben ik bijna elke avond wel een paar uurtjes bezig met "bouwen" en ik kan wel zeggen dat ik er een nieuwe hobby bij heb. Heel leuk om te doen. Verleden week heb ik trouwens een snoek gevangen met wat afwijkingen. Zijn bovenkaak stond heel raar omhoog gebogen( eendenbek) en ook zijn boven en ondervin kloppen niet helemaal, en ook de staart ziet er wat vreemd uit. Heeft de vis misschien ergens in vastgezeten? in een gemaal ofzo? Er staat wel een gemaal in de buurt waar ik hem heb gevangen. Of is de vis zo geboren?

Dat zou ik wel eens willen weten.

Groeten Patrick
patrickdebis@hotmail.com