Up

jerkbaitvissen in de polder

Laat ik maar meteen een open deur intrappen door te schrijven dat jerkbaitvissen spectaculair is. Iedereen heeft wel eens een artikel gelezen over het jerkbaitvissen op groot water, over de geweldige aanbeten en de XL jerkbaits die daar werden ingezet. Maar wie kan beamen dat ook het vissen met jerkbaits in de polder spannend en spectaculair kan zijn? Wie weet er welke jerkbaits geschikt zijn en wat voor materiaal daar het beste voor gebruikt wordt? Daar wil ik het in dit artikel eens over hebben.

Voor het vissen van jerkbaits verkies ik een baitcaster boven een spinhengel. Ik vis erg graag met een tweehandige baitcaster van 2m lengte met topactie. De lengte bevordert het subtiele spel dat je speelt bij het binnenvissen van je jerkbaits en is toch lang genoeg om te vissen vanaf wat hoger gelegen oevers. Hiermee wil ik echter niet zeggen dat een spinhengel met dezelfde kwaliteiten niet minstens even goed bruikbaar is. Wat betreft de reel hoef je het niet te ingewikkeld te maken. Zelf vis ik met een shimano calcutta 251 waarop ik 20lbs dyneema spoel. Deze reel gebruik ik trouwens ook op groot water.

Voor het vissen op snoek heb je natuurlijk een spinstang nodig. Zelf gebruik ik 25 cm lange stangen van 0.8mm diameter RVS met aan het uiteinde een stevige speld. Neem je een dikkere diameter dan zal je al snel merken dat het gewicht van die stangen de actie van de kleine jerkbaits teniet doet.

Welke jerkbaits zijn nu bruikbaar in de polder en welke gebruik ik zelf? Wel, dat zal ik toelichten aan de hand van de drie types jerkbaits. Zoals iedereen weet, zijn er drie types: duikers, glijders en hybrides. Zelf vis ik vooral met hybrides en divers. Maar om nu te gaan zeggen dat ik al mijn snoeken vang op deze twee types is wat te simpel gezegd. Ik ben van mening dat je de actie van de dag moet zoeken. Laat ik me even verduidelijken. Ik heb dagen gehad dat snoeken echt een voorkeur hadden voor een glider, op andere dagen deden divers en hybrides het duidelijk beter. Een jerkbait is geen wonderaas en het is even zoeken maar vaak blijkt dat snoeken een bepaalde voorkeur hebben wat betreft de actie van je kunstaas. Ik ben namelijk van oordeel dat de actie van je kunstaas en de manier waarop je je kunstaas presenteert belangrijker zijn dan het model. Dat gezegd zijnde doen vooral de 6.5" bobbie bait en de 7" suick het bij de divers goed. Beiden vis ik binnen met lange, rustige slagen van 50cm lang en na elke slag wacht ik even om de jerkbait de kans te geven om te stijgen. Zo vis ik steeds op een diepte waarop ik de jerkbaits kan volgen bij het terugvissen. Mijn ervaring is dat vooral bij het maken van de slag volgend op een pauze de snoeken aanbijten. Een plots versnellende jerkbait lijkt, denk ik, op een wegvluchtende aasvis.

De gliders zijn dan weer een verhaal apart. De een vangt er bijna altijd mee, de ander bijna nooit. Zelf ben ik er niet kapot van maar soms hebben ze toch een streepje voor op de andere jerkbaits. De gliders die ik meestal gebruik zijn de halve liter, een zelfbouw tekneek en een zelfbouw zig zag bait. Ik vis ze gewoon met korte haaltjes binnen waarbij deze heel mooi van links naar rechts uitslaan. Na elke haal blijven ze even hangen alvorens traag te zinken. Modellen als een kleine darter, robbait, dr dre, … zijn uiteraard ook goed bruikbaar zolang ze maar traag zinkend zijn. Vooral een suspenderende glider doet het voor mijn kennissen erg goed. Het laten zweven van de glider en plots weer starten lokt vaak een aanbeet uit.

Vervolgens komen we bij de categorie van de hybrides, die mijn favoriete jerkbaits zijn. Dit jaar heb ik drie hybrides als erg goede vangers leren kennen: een heel traag zinkende zelfbouw flipper van 11cm gemaakt door mijn vismaat Luc De Lange, de wowijs van Arjan Willemsen en mijn eigen duikende hybride van 14cm. Deze vis ik meestal binnen met korte tikjes, afgewisseld met lange rustige halen. Op mijn eigen hybride, die zowat elke kant uitzwemt behalve netjes rechtdoor, kreeg ik in september zo'n onstuimige aanbeten dat de stang na de aanbeet gewoon in een hoek van 90° stond! Een snoekje van 52cm presteerde het zelfs om 20cm uit het water te springen om alsnog de hybride te grijpen! De aanbeten op de wowijs en de flipper waren iets subtieler maar daar bleven de snoeken vaak nog gewoon tot in de kant volgen na een mislukte overval. Kan je nagaan hoe realistisch deze zwemmen! Een van die snoeken slaagde er zelfs in om de wowijs drie keer te grijpen in twee worpen. Tijdens de eerste worp richting enkele leliebladen beet hij aan maar ik miste hem met overtuiging. Toen de wowijs tot 5m van de kant genaderd was, zag ik plots een donkere rug naderen: snoek en geen kleintje ook! Ze volgde tot onder mijn voeten maar was zo gefocused op de wowijs dat ze mijn aanwezigheid niet bemerkte. Ik zag de bek open en toe gaan wat erop duidde dat deze snoek wel trek had in de wowijs. Ik liet de jerkbait lichtjes op en neer dansen voor haar bek en trok hem plots 5cm verder. Dat was genoeg om deze snoek te overtuigen aan te bijten. Het resultaat was een wel erg magere snoekdame van 91cm. Ik zette haar netjes terug na een foto genomen te hebben en ik bergde mijn onthaakspullen weer op in mijn jas. Ik maakte een nieuwe worp en zag meteen een grote V-vormige boeggolf naderen. Spannend!!! Weer miste ik de snoek. Net als bij de vorige worp volgde de snoek tot aan de oever en ik merkte dan ook dat het om dezelfde vis ging. Vismaat Luc had de daarop volgende dag een gelijkaardige ervaring waar de snoek het presteerde drie maal in dezelfde worp zijn eigenbouw flipper te grijpen om dan nog maar net gehaakt te zijn aan de lip.

Verder is het aanbod voor wat betreft de hybrides vrij beperkt. De kleine flippers van ACE, de torrop, de titchy jim en de lureland hammer zijn enkele zeer bruikbare hybrides voor de polder.

Tenslotte wens ik nog toe te voegen dat het jerkbaitvissen in de polder zich niet beperkt tot de zomermaanden. Ook in het najaar en in de wintermaanden kunnen goede zaken gedaan worden met jerkbaits. In tegenstelling tot het grote water kan de snoek zich niet verplaatsen naar grote dieptes. De aanvalszone vernadert niet doorheen het jaar, wel de stekken waar je ze moet zoeken. Een waardevolle tip is om de kruisingen van sloten, afstervende planten en diepere kuilen in het midden van de sloten eens goed onder handen te nemen. Als je doorzet, zal succes niet uitblijven!

Dirk.